Прилісненська ТГ
Волинська область, Камінь-Каширський район

ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБА ІНФОРМУЄ

Дата: 02.07.2024 10:21
Кількість переглядів: 100

 

 

 

 

 

 

ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБА ІНФОРМУЄ

 

Фото без опису

                      

Стан водопровідної води в громаді:

результати контролю

    Вода   - це щоденний компонент нашого раціону в значно більшій кількості за інші продукти харчування, які споживає людина, тому якість  питної води – це запорука її здоров’я.

    Контроль за якістю та безпечністю води питної, станом мереж та споруд водопостачання  - є одним із основних завдань Держпродспоживслужби. На разі триває мораторій на проведення планових заходів державного нагляду, тому, враховуючи важливість питання забезпечення населення водою гарантованої якості, здійснено позапланову перевірку споруд та мереж централізованого водопостачання за їх зверненням  Житлово – комунального господарства Прилісненської сільської ради. Під час перевірок здійснено відбір 32 проб води з джерел та мереж водопостачання для проведення  лабораторних досліджень за показниками епідемічної безпеки та санітарно- хімічними показниками.  Дослідження води проводились з джерел та мереж  водопостачання  села Прилісне та Галузія, Городок, Замостя, Лишнівка, Карасин.  

   За всіма параметрами вода питна відповідає нормативам, визначеним Державними санітарними нормами та правилами «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної до споживання людиною» за виключенням заліза. Незначне перевищення вмісту заліза виявлено в пробах води, відібраних з артсвердловини по вулиці Зелена водопроводу села Карасин (0,35 мг/дм³ при максимально допустимій концентрації не більше 0,2 мг/дм),  з мережі комунального водопроводу с. Прилісне, зокрема при відборі в Прилісненському ЗДО (ясла-садок) «Колобок»  (0,41 мг/дм³ при максимально допустимій концентрації не більше 0,2 мг/дм³), з мережі водопроводу с. Прилісне відібраній в ОЗЗСО «Прилісненський ліцей»  (0,38 мг/дм³ при максимально допустимій концентрації не більше 0,2 мг/дм³), з артсвердловини по провулку Сосновий водопроводу села Прилісне (0,31 мг/дм³ при максимально допустимій концентрації не більше 0,2 мг/дм). Перевищення вмісту заліза в значній мірі  також виявлено в пробах води артсвердловини по вулиці Садова комунального водопроводу села Прилісне (1,1 мг/дм³ при максимально допустимій концентрації не більше 0,2 мг/дм³), з артсвердловини по вулиці Молодіжна водопроводу села Лишнівка (1,3 мг/дм³ при максимально допустимій концентрації не більше 0,2 мг/дм³),  артсвердловини по вулиці Партизанська комунального водопроводу села Лишнівка (0,54 мг/дм³ при максимально допустимій концентрації не більше 0,2 мг/дм³). з мережі комунального водопроводу с. Лишнівка, відібраній в Лишнівській гімназії – філії ОЗЗСО «Прилісненський ліцей» (1,15 мг/дм³ при максимально допустимій концентрації не більше 0,2 мг/дм³).

    Причиною високих показників вмісту заліза  є насичення ним природного водоносного горизонту.

   Чи є підвищення вмісту заліза в питній воді проблемою? Всесвітня організація охорони здоров’я вважає, що безпечною добовою нормою заліза є 0.8 мг на кілограм ваги. Тобто, вживання води з незначним перевищенням вмісту заліза не нанесе шкоди організму. Але  перевищення вмісту заліза створює ефект «жорсткої» води,  що погіршує її властивості, сприяє створенню нальоту на водопровідних трубах, кранах, деталях пральних, посудомийних машин та водонагрівачів і вже в поєднанні з іншими елементами покриття створює осад, який може бути небезпечним до вживання. Комунальним господарствам надано припис щодо усунення підвищеного вмісту заліза у воді питній.

   Методики боротьби з надмірним залізом є різноманітні: метод фільтрування, метод хімічного обеззалізнення, методика зворотньої аерації. Для невеликих обємів  споживання води (поквартирно) найефективнішою методикою буде встановлення фільтрів.

     На сьогодні, на жаль, тільки третина населення користується питною водою з централізованих водопроводів. Набуло популярності  влаштування так званих локальних свердловин біля приватних осель. Та хочемо застерегти, що такого типу джерела водопостачання живляться з поверхневого водоносного горизонту, при їх облаштуванні необхідно враховувати особливості ландшафту, щоб місце свердловини не підтоплювалось та не скопичувались талі чи дощові води, а в радіусі 20 метрів були відсутні джерела забруднення (надвірні вбиральні, накопичення гною, каналізаційні септики чи малі очисні споруди, складання гною від тварин, компостні ями). Обов’язково необхідно здійснювати попередній (перед використанням) та періодичний контроль води питної облаштованих свердловин, інакше є великий ризик отримати мікробне та паразитологічне інфікування, отруєння нітратами та іншими токсичними речовинами. При можливості обирати  - обовязково надавайте перевагу воді питній з централізованих мереж.

 

                                                                                Камінь – Каширське районне управління Головного управління

 Держпродспоживслужби у Волинській області

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чого не вистачає для розвитку туристичного потенціалу громади?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь