A A A K K K
для людей із порушенням зору
Прилісненська ТГ
Волинська область, Камінь-Каширський район

ЧИМ МОЖУТЬ БУТИ НЕБЕЗПЕЧНІ ДОМАШНІ КОНСЕРВИ?

Дата: 18.07.2023 10:37
Кількість переглядів: 84

 

 

 

ЧИМ МОЖУТЬ БУТИ НЕБЕЗПЕЧНІ ДОМАШНІ КОНСЕРВИ?

 

Зараз пік консервування на зиму, і робиться це на будь-який смак, з будь-яких продуктів. Проте, домашніФото без опису заготовки можуть обернутися не ситою зимою, а небезпечним захворюванням, таким як ботулізм

 

Ботулізм — гостре інфекційне захворювання, яке виникає в результаті вживання продуктів, які містять отруйні речовини (токсини), що виробляються бактеріями ботулізму — Clostridium botulinum.

Сам збудник — не є небезпечний для здоров’я людини, небезпечний — ботулінічний токсин, що виробляється клостридіями в анаеробному середовищі (безкисневому, наприклад в герметично закритих банках). Ботулотоксин — одна з найсильніших отрут, що зустрічаються в природі. Цей токсин є одним із найсильніших від усіх відомих біологічних отрут. Він у 375 тисяч разів активніший від отрути гримучої змії. Він стійкий у кислому середовищі, витримує великі концентрації кухонної солі й не руйнується в присутності спецій.

Крім того, збудники хвороби накопичуються в банці з консервантом не скрізь, а «гніздами». Ось чому одні люди, які вживали продукт з однієї банки, захворіють на ботулізм, а інші — ні.

 

Продукти, які були погано вимиті перед  консервуванням, неправильно чи недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином є потенційно небезпечними. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

 

Важливими ознаками захворювання є:

• порушення близького зору: ви не можете читати текст, але добре бачите предмети,

• сильно виражена сухість у роті,

• важко говорити (голос стає тихим, нерозбірливим або пропадає)

• підвищена стомлюваність, м’язова слабкість,

• запаморочення,

• короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім - стадія парезу кишечнику (здуття живота, закреп), ураження м’язів шиї та кінцівок.

Перші симптоми захворювання начастіше виникають через 12-24 годин після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 години) або значно підзіше (4 доби і більше).

 

У більшості випадків ботулізму можна уникнути, дотримуючись простих правил:

• при домашньому консервуванні необхідно дотримуватись правил особистої гігієни;

• дотримуватись чистоти сировини (ретельне миття продуктів перед використанням);

• при домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову або лимонну кислоти, тому що збудник ботулізму не любить кисле середовище;

• безпосередньо перед закладкою в банки продуктів стерилізувати банки і кришки;

не вживайте їжу з ємностей, які можуть нести ризик ботулізму: банки зі здутими кришками; банки, з яких щось витікає; банки, з яких відчувається дивний або неприємний запах.

не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігаються понад рік або термін зберігання яких сплив.

• не рекомендовано консервувати гриби у герметично закритих банках в домашніх умовах, тому що їх складно повністю звільнити від мікрочастинок ґрунту.

Пам’ятайте: хворобу легше попередити, аніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.

 

Камінь-Каширське районне управління

головного управління Держпродспоживслужби у

Волинській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чого не вистачає для розвитку туристичного потенціалу громади?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь