ЧИМ МОЖУТЬ БУТИ НЕБЕЗПЕЧНІ ДОМАШНІ КОНСЕРВИ?
ЧИМ МОЖУТЬ БУТИ НЕБЕЗПЕЧНІ ДОМАШНІ КОНСЕРВИ?
Зараз пік консервування на зиму, і робиться це на будь-який смак, з будь-яких продуктів. Проте, домашні заготовки можуть обернутися не ситою зимою, а небезпечним захворюванням, таким як ботулізм
Ботулізм — гостре інфекційне захворювання, яке виникає в результаті вживання продуктів, які містять отруйні речовини (токсини), що виробляються бактеріями ботулізму — Clostridium botulinum.
Сам збудник — не є небезпечний для здоров’я людини, небезпечний — ботулінічний токсин, що виробляється клостридіями в анаеробному середовищі (безкисневому, наприклад в герметично закритих банках). Ботулотоксин — одна з найсильніших отрут, що зустрічаються в природі. Цей токсин є одним із найсильніших від усіх відомих біологічних отрут. Він у 375 тисяч разів активніший від отрути гримучої змії. Він стійкий у кислому середовищі, витримує великі концентрації кухонної солі й не руйнується в присутності спецій.
Крім того, збудники хвороби накопичуються в банці з консервантом не скрізь, а «гніздами». Ось чому одні люди, які вживали продукт з однієї банки, захворіють на ботулізм, а інші — ні.
Продукти, які були погано вимиті перед консервуванням, неправильно чи недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином є потенційно небезпечними. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.
Важливими ознаками захворювання є:
• порушення близького зору: ви не можете читати текст, але добре бачите предмети,
• сильно виражена сухість у роті,
• важко говорити (голос стає тихим, нерозбірливим або пропадає)
• підвищена стомлюваність, м’язова слабкість,
• запаморочення,
• короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім - стадія парезу кишечнику (здуття живота, закреп), ураження м’язів шиї та кінцівок.
Перші симптоми захворювання начастіше виникають через 12-24 годин після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 години) або значно підзіше (4 доби і більше).
У більшості випадків ботулізму можна уникнути, дотримуючись простих правил:
• при домашньому консервуванні необхідно дотримуватись правил особистої гігієни;
• дотримуватись чистоти сировини (ретельне миття продуктів перед використанням);
• при домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову або лимонну кислоти, тому що збудник ботулізму не любить кисле середовище;
• безпосередньо перед закладкою в банки продуктів стерилізувати банки і кришки;
• не вживайте їжу з ємностей, які можуть нести ризик ботулізму: банки зі здутими кришками; банки, з яких щось витікає; банки, з яких відчувається дивний або неприємний запах.
• не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігаються понад рік або термін зберігання яких сплив.
• не рекомендовано консервувати гриби у герметично закритих банках в домашніх умовах, тому що їх складно повністю звільнити від мікрочастинок ґрунту.
Пам’ятайте: хворобу легше попередити, аніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.
Камінь-Каширське районне управління
головного управління Держпродспоживслужби у
Волинській області