Прилісненська ТГ
Волинська область, Камінь-Каширський район

Особливості догляду за огірками

Дата: 02.06.2021 11:33
Кількість переглядів: 470

                             Особливості догляду за огірками

Огірки – це субтропічні ліани, вони дуже вологолюбні. Перезволоження загрожує їм лише під час затяжних дощів та похолодання. Тоді в загущених посадках рослини вражаються грибковими хворобами, а нестача вологи призводить до гіркоти плодів.

Поливають огірки нагрітою за день водою – до 23–25 °С і найкраще це робити увечері. Від холодної води з крана чи криниці уражуються корені й огірки сповільнять ріст.

У спеку огіркові грядки поливають щодня: до початку цвітіння – 5 л на 1 кв. м. Під час плодоношення – по 10 літрів на 1 кв. м, але раз на 2–3 дні. Удвічі менше поливають під кінець літа, коли ночі стають прохолодними.

Фото без опису

Якщо на стеблах утворюються здебільшого чоловічі квітки, рослини припиняють поливати на кілька днів. Так досвідчені городники «лякають» огірки загибеллю без «потомства», стимулюючи їх до утворення жіночих квіток.

 Догляд за огірками: просапування і мульчування

Огірки найкраще ростуть у пухкому ґрунті, насиченому киснем. Для цього молоді рослини просапують раз на тиждень або після рясного поливу, щоб не утворювалася кірка на землі. Ґрунт спушують на відстані 20 см від стебла, щоб не пошкодити корінці. Не можна також заглиблювати сапу більше 5 см. Ще один хороший спосіб аерації – проколювання землі навколо огірків за допомогою вил із тонкими вістрями.

Якщо ви вирощуєте огірки вертикально – на сітці чи шпалері, листя менше тінитиме ґрунт, через що він швидше висихатиме. В такому випадку раджу мульчувати грядку скошеною без насіння травою та бур’янами.

Мульчування утримує вологу в ґрунті, тож поливати можна рідше, а також приваблює черв’яків, які спушують ґрунт та виробляють гумус.

 Підживлюємо за потреби

Ось невеличка пам’ятка, які елементи та для чого потрібні огіркам:

  • Азот – для росту стебла й утворення листя.
  • Фосфор – для формування коренів та квітів.
  • Кальцій – для зміцнення імунітету.
  • Калій – для зав’язування плодів.

Підживлення розсади огірків проводять комплексним добривом з появою  першого справжнього листка. Вдруге – через два тижні. Після формування третього листка починають обробляти розчином кальцієвої селітри – 2 г на 1 л води. Кальцієве підживлення проводять раз на 10 днів, поки не почнуть формуватися плоди.

Під час цвітіння огірків на грядку вносять таке добриво: змішують 40 г суперфосфату, 30 г аміачної селітри та 10 г сульфату калію з розрахунку на 1 кв. м. Суміш вносять у рівчачки на відстані 15–20 см від стебла, присипають ґрунтом і поливають. Під час плодоношення підживлення роблять раз на два тижні.

Можна також удобрювати попелом – склянку порошку розчиняють у відрі води і поливають з розрахунку на 1 кв. м.

Захист від хвороб.

Огірки, як правило, найчастіше починають хворіти під час цвітіння, тому профілактичні обприскування варто починати, коли рослини перебувають у стадії розвитку 3-4 справжніх листків. Найпоширенішою хворобою у нашому регіоні є переноспороз .Сприяють розвитоку хвороби краплі води на листі, які залишаються там на 2-4 години й температура повітря +14…+25°C. При таких умовах, хвороба проявиться через 2-4 дні. Для швидкого розвитку пероноспорозу в польових умовах, необхідно, щоб роса трималася не менше шести годин. Також розвитку пероноспорозу сприяють часті тумани й дощі, полив рослин холодною водою. В наших умовах зустрічається також бактеріоз .  На листках хвороба проявляється у вигляді кутастих темно-зелених або коричнюватих плям, що розміщуються між жилками, тому хворобу і називають кутастою плямистістю. У вологу погоду й під час випадання роси плями набувають маслянистого вигляду, а з нижнього боку виявляють жовтувату слизисту рідину. Плями підсихають, уражена тканина стає крихкою і випадає, внаслідок чого листки стають дірчастими. На їх черешках та стеблах утворюються коричнюваті довгасті плями, які обумовлюють обпадання листків або припинення росту рослин. Якщо ви не прихильник хімічних обробок, пропонуємо вашій увазі народні способи лікування та профілактики хвороб огірків. Перевірений і ефективний засіб для профілактики хвороб огірків – приготовлений власноручно розчин на молоці: 1 літр молока, 30 крапель йоду, 20 г господарського мила (натерти на тертці для якнайшвидшого розставання). Все ретельно змішати й обприскувати рослини з інтервалом 10 днів протягом усього періоду росту. Якщо стоїть дощова погода обробки необхідно проводити частіше . Якщо ж профілактичні методи безсилі у боротьбі з хворобами можна скористатися   розчинами хімічних препаратів  Квадріс, Топаз , Ридоміл Голд, Інфініто, Кабріо Дуо,або інших фунгіцидів  відповідно до « Переліку  пестицидів та агрохімікатів  дозволених   до використання в Україні» . Варто зауважити ,що використання одного і того ж препарату кілька разів підряд призводить до резистентності (стійкості) збудника хвороби. При обробці слід враховувати кратніть обробок та термін останньої обробки  до збору врожаю. Пам’ятайте,що обприскування слід проводити у ранні та вечірні години. При роботі з пестицидами необхідно суворо дотримуватись регламентів застосування препаратів, правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог.

 

Провідні спеціалісти ГУ                                                   З.В.Ліщук

Держпродспоживслужби у

 Волинській області.                                                          Н.М.Сачковська


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чого не вистачає для розвитку туристичного потенціалу громади?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь