A A A K K K
для людей із порушенням зору
Прилісненська ТГ
Волинська область, Камінь-Каширський район

Головне Управління Держпродспоживслужби інформує

Дата: 02.06.2021 11:32
Кількість переглядів: 329

 Американський білий метелик –небезпечний шкідник .

 

Американський білий метелик – це поліфаг, який пошкоджує близько 300 видів плодових, декоративних, лісових та інших культур. Основними живителями є шовковиця, яблуня, вишня, груша, слива, черешня, айва, виноград, клен ясенелистий, клен гостролистий, бузина, грецький горіх, хміль, в’яз тощо.

  Американський білий метелик — білосніжний, з шовковистим відливом. ІнодіФото без опису трапляються особини з темними, або жовтувато-коричневими цяточками на крилах. Живе 8—10 діб. Самки відкладають яйця на нижню частину листка, після чого гинуть. Гусениці, що відродилися, починають шкрябати епідерміс листя. Підростаючи, розповзаються по всьому дереву, а при відсутності корму мігрують на інші дерева. Життя гусениць триває 35—45 діб, але за цей час вони встигають завдати непоправної шкоди рослинам.

Метелик розвивається у двох генераціях. Зимує у стадії лялечки на штамбах

  Поширюється шкідник перельотами і за вегетаційний період може переміститися на 25 – 40 км, в основному в напрямку вітру. Гусениці переносяться повітряними потоками, а здатність їх голодувати протягом 2 тижнів призводить до того, що вони в пошуках їжі можуть переміщатися в різні райони, потрапивши в транспортний засіб, та, виживши, дають початок новим вогнищам. Переміщення на нові території часто відбувається і у фазі лялечки з пакувальним матеріалом, пошкодженою деревиною, посадковим матеріалом, ґрунтом .

  Вкрай важливим, для боротьби з Американським білим метеликом є вчасне  виявлення і знищення ще в першому поколінні. Як правило ,друге покоління є чисельнішим. Виявлені гнізда з гусеницями необхідно зрізати і спалити. Одне не знищене гніздо дасть тисячі таких гнізд в наступному році. На території вогнища все насадження обробляють 2 рази з інтервалом в 10 днів. Для цього використовують препарати згідно з переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених для застосування на території України.

    Відповідальність за дотриманням вимог законодавства у сфері карантину рослин щодо знищення американського білого метелика покладатися на землевласників та землекористувачів на території яких виявлено карантинного шкідника. Згідно ст. 12, ст. 47 Закону  України «Про карантин рослин», правила фітосанітарного контролю є обов’язковими для виконання органами державної  влади  та  особами.

  Сподіваємося на розуміння, бо тільки спільними зусиллями можна отримати позитивний результат і зупинити поширення цього шкідника. Лише співпраця на усіх рівнях дасть можливість не допустити розповсюдження шкідника та вчасно провести заходи для його знищення.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чого не вистачає для розвитку туристичного потенціалу громади?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь