Прилісненська ТГ
Волинська область, Камінь-Каширський район

Рекомендації щодо проведення дезінфекційних профілактичних заходів!!!

Дата: 26.03.2020 15:59
Кількість переглядів: 485

Рекомендації щодо проведення дезінфекційних профілактичних заходів

в адміністративних будівлях

  • Прибирання приміщень: вологе прибирання проводити до початку роботи установи та в кінці робочого дня з використанням миючих та дезінфекційних засобів;

  • провітрювання до початку роботи установи, в кінці робочого дня та кожні 3 год протягом дня;

  • проводити обробку поверхонь, місць контакту рук працівників і відвідувачів (ручки дверей, місця сидіння, підлокітники, поручні сходинок,  тощо) дезінфекційними засобами з мінімальним терміном експозиції відповідно до інструкції шляхом протирання;

  • Після експозиції поверхні, які безпосередньо контактують з харчовими продуктами, двічі протирають серветками, рясно змоченими питною водою. Змивання робочих розчинів з поверхонь, які не контактують з харчовими продуктами (підлога, стіни, двері, стільці тощо) не потрібно.

  • Туалети по мірі необхідності і після закінчення роботи підприємства ретельно очищують, промивають та дезінфікують методом зрошення, під час кожного прибирання туалетів протирають окремою серветкою, змоченою в розчині засобу вентелі кранів, ручки дверей, кнопки зливу і інші поверхні, яких торкаются руки людини при відвідуванні туалету.

  • для очищення килимових покриттів використовувати тільки порохотяги.

Дезінфекція на підприємствах продовольчої торгівлі

  • Дезінфекція на підприємствах продовольчої торгівлі, включаючи великі супермаркети, плодово-овочеві базари, склади, а також стаціонарні (палатки, кіоски, автофургони, павільйони) і пересувні (візки, кошики, лотки, авто лавки, автопричепи тощо) об’єкти дрібнороздрібної мережі і транспорт для перевезення харчових продуктів проводиться у відповідно до правил і нормативів, які регулюють їх діяльність.

  • Дезінфекція поверхонь, приміщень, торговельного (ваги, прилавки, вітрини, фасувальних агрегатів тощо) і технологічного обладнання (фаршевих машин, пилок, столів для обробки риби, м’яса, решіток, стелажів тощо, раковин і виробничих ванн), холодильного обладнання, тари, посуду, крупного (стелажі, візки, транспортери) і дрібного інвентарю (лотків, таць, ножів, обробних дощок у відділах збереження продуктів, які швидко псуються (м’ясному, рибному, молочному, ковбасному, кулінарному, кондитерському тощо) проводять методом зрошення, протирання чи занурення.

  • Після експозиції поверхні, які безпосередньо контактують з харчовими продуктами, двічі протирають серветкою, рясно змоченою проточною водою. Змивати робочі розчини з поверхонь, які не контактують з харчовими продуктами не потрібно.

  • Дезінфекція поверхонь приміщень, торгівельного обладнання (платформи ваг, прилавків, вітрин, стелажів, фасувальних агрегатів тощо), інвентарної тари, дрібного і крупного обладнання в бакалійних, хлібобулочних та інших відділах проводять методом зрошення,протирання чи занурення( дрібний інвентар) розчином засобу,норма витрати засобу 100-200 мл/кв.м.

  • Після експозиції поверхні, які безпосередньо контактують з харчовими продуктами двічі протирають серветками рясно змоченими проточною водою. Харчове обладнання ополіскують водою від залишків дезінфікуючого розчину протягом 3-5 хвилин. Змивати робочі розчини засобу з поверхонь, які не контактують з харчовими продуктами не потрібно.

  • Поверхні вражені пліснявою, попередньо очищують і просушують, а потім двократно з інтервалом 15 хвилин обробляють методом протирання або зрошення розчином деззасобу.

  • Генеральну санітарну обробку підприємств продовольчої торгівлі проводять відповідно до внутрішнього розпорядку підприємства, але не рідше одного разу на тиждень. Дезінфекція у відділах швидкопсувних продуктів (м’ясному, рибному, молочному, ковбасному, кулінарному, кондитерському та інше) проводиться розчином деззасобу. Дезінфекція в бакалійних, хлібобулочних та інших відділах проводиться методом зрошення, протирання або занурення (дрібний інвентар) дезрозчином  згідно з інструкцією.

  • Туалети за необхідності  та після закінчення роботи підприємства ретельно очищають, промивають і дезінфікують шляхом зрошення. Норма витрати засобу становить 150-300 мл на 1 кв.м При кожному прибиранні туалетів протирають окремо виділеною серветкою, змоченою в дезрозчині вентилі водопровідних кранів, а також ручки дверей, спускові ручки та інші поверхні, яких торкаються руками люди в туалеті.

  • Прибиральний інвентар занурюють у розчин деззасобу, матеріал (губки, серветки, ганчір’я) замочують в дезрозчин.  Після закінчення дезінфекції ополіскують водою.

Які засоби використовувати для дезінфекції

 Для проведення дезінфекції використовують дезінфекційні засоби  дозволені в Україні, що забезпечують ефективне знезараження щодо вірусних інфекції.

  • При дезінфекції необхідно використовувати стандартні дезінфікуючі засоби, зареєстровані відповідно до законодавства та мають чинне Свідоцтво про державну реєстрацію. Необхідно дотримуватись інструкції до кожного окремого дезінфекційного засобу, в тому числі щодо дотримання його ефективної концентрації та експозиції (дотримання часу перебування на оброблюваній поверхні).

  • антисептики для обробки шкіри рук – спиртовмісні препарати (зі вмістом спирту вище 60%), (діючі речовини – ізопропіловий, етиловий спирт чи їх комбінації); у тому числі такі, які мають пролонгований терміном дії та певний час захищають шкіру рук від хвороботворних мікроорганізмів, а саме: «Тонік «Біоцид плюс» – 6 год, «БактериоСол S» – 3 год., «БіоЛонг – шкірний антисептик» – 5 год., «Брилліант руки 2» – 3 год., «Сенсіва U» – 3 год.

  • препарати для дезінфекції поверхонь з мінімальним терміном експозиції (експозиція від 30 сек до 2 хв) - спиртовмісні препарати (діючі речовини – ізопропіловий, етиловий спирт чи їх комбінації);

  • для поверхонь, обладнання тощо – деззасоби на основі четвертинних амонієвих сполук чи, хлорвмісні препарати. Необхідно обирати такі засоби, які б забезпечували якісну дезінфекцію при невисокій концентрації розчину, короткому часу експозиції, не псували майно установи та поверхонь приміщень, не мали б неприємного запаху, бажано таблетовані форми для забезпечення чіткого дозування, наприклад: «Жавілар Ефект», «Інкрасепт», «Дезактін», «Соліклор», «Дез Таб», «Дезараль», «Тентамін», «Бланідас 300», «Бланідас Актив», «Медикарин», «Лізоформін», «Гуасепт» та інші.

  • Поверхні (меблів, підвіконників, тощо)  можна дезінфікувати спиртовими антисептиками швидкої дії: «Фамідез», «Септофан квік», «Еконор дез експрес».

 

Фото без опису

  •  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чого не вистачає для розвитку туристичного потенціалу громади?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь