Прилісненська ТГ
Волинська область, Камінь-Каширський район

Захист та відновлення боліт у Прилісненській ОТГ – основна тема німецько-української зустрічі

Дата: 11.12.2019 08:45
Кількість переглядів: 564

У м.Луцьку 19 листопада відбулась робоча зустріч в рамках Німецько-українського агрополітичного діалогу на тему «Захист та відновлення  боліт і менеджмент болотних угідь у контексті захисту клімату та сталого економічного розвитку сільських територій Волині». За участі очільників області, нардепа Ірини Констанкевич, директора департаменту АПК ОДА Юрія Горбенка, німецької делегації у складі керівника відділу питань продовольства, сільського господарства, захисту прав споживачів та охорони навколишнього середовища при Посольстві ФРН в Україні Германа Інтеманна, сільськогосподарської інженерки BVVG Каті Деллс, координатора проєкту Андреаса Габерля, інженера з ландшафтного планування (TU Berlin) Йенса Торманна, представників ОТГ Волині, зокрема, заступника сільського голови з питань діяльності виконавчих органів Прилісненської ОТГ Олексія Гнатюка громадських організацій, фахівців у відповідних галузях відбулась пленарна частина зустрічі. Головними темами заходу стали: значення аграрного сектору та інших секторів економіки, пов’язаних з використанням землі; болота та колишні болотні угіддя на Волині: місцезнаходження, стан, охоронний статус, цілі, виклики; захист боліт у федеральній землі Бранденбург; основи та цілі сталого менеджменту площ на сільських території Волині,тощо.

Із презентацією  на тему «Стан використання болотних угідь на території Прилісненської ОТГ» виступив заступник сільського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Олексій Гнатюк. Було зазначено, що основним завданням громади є ефективне повторне використання болотних угідь після видобування торфу, відновлення осушених меліоративних систем для пасовищ та сінокосів. 

Фото без опису

За повідомленнями ЗМІ, фахівці Національного екологічного центру України вважають, що відновлення боліт – це один із напрямків діяльності з глобального протистояння парниковому ефекту та глобальним змінам клімату.

Оскільки в рамках зустрічі, було заплановане вивчення перспективи розвитку торф’яно-болотистих територій Волині на місцевості, то 20 листопада  практична частина заходу відбулась у Прилісному за участі вищезазначених осіб, очільника Прилісненської ОТГ Ігоря Терещенка, директора ДП «Волиньторф» Івана Киричика, директора Черемського природного заповідника Віталія Деркача, головного лісничого ДП «Городоцьке ЛГ» Сергія Бабіка, а також голови Маневицької районної ради Анатолія Мельника. Використовуючи мапи сільських рад, що увійшли до Прилісненської ОТГ, про все, що цікавило поважних гостей, розповів заступник голови з питань діяльності виконавчих органів Прилісненської сільської ради Олексій Гнатюк.

Учасники заходу мали нагоду побувати на території Черемського природного заповідника й побачити унікальне болото Черемське, а також подивитися рекультивовані землі після видобування торфу, сировинну базу ДП «Волиньторф» та ознайомитись з готовою продукцією цього підприємства. Народний депутат Ірина Констанкевич, за сприяння якої і відбувається цей міжнародний діалог, підсумувала: «Є сподівання, що ми зможемо через встановлення контактів та дзеркальних проєктів на територіях Німеччини та України не лише обмінюватися досвідом, а й запозичити досвід з освоєння ґрунтів після видобутку торфу та щодо цілого блоку питань пов’язаних із цим. Маємо надію, що будуть виділені і певні кошти Німецько-українського агрополітичного діалогу та ЄС, адже наші поліські території дійсно мають велику цінність. Землі Полісся можна розглядати в кількох аспектах: екологічний – про що говорять наші німецькі партнери, економічний – прибуток для сталого розвитку територій, соціальний – оскільки на цих територіях проживає чимала кількість людей, які потребують певних соціальних стандартів,  гуманітарно-політичний – бо така співпраця  є цінною і потрібною».

Від побаченого та почутого міжнародні експерти залишили Волинь з позитивними емоціями та надією на перспективу практичного втілення напрацювань агрополітичного діалогу у наступні роки.

 

Керуючий справами (секретар) виконавчого комітету    Галина Філюк


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чого не вистачає для розвитку туристичного потенціалу громади?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь