Прилісненська ТГ
Волинська область, Камінь-Каширський район

СТОП! БУЛІНГ!

Дата: 17.11.2019 21:38
Кількість переглядів: 1194

Проблема жорстокості в сучасному суспільстві, на жаль, стає дедалі актуальнішою, особливо - інциденти безжалісного ставлення один до одного в учнівському колективі.  Булінг – це агресивна і вкрай неприємна поведінка однієї дитини або групи дітей по відношення до іншої дитини, що супроводжується постійним фізичним і психологічним тиском.

Варто пам’ятати, що не кожен конфлікт є булінгом. Цькування — це тривалі, повторювані дії, а одинична сутичка між учасниками такими Фото без описуне може вважатися. Наприклад, якщо друзі посварилися та побилися чи діти разом весело штовхалися, але одна із них впала і забилася — це не вважається булінгом. Проте, якщо однолітки на чолі з булером регулярно насміхалися, принижували або ховали та кидали речі дитини, штовхали, не вперше нецензурно обзивали та били, викладали в соцмережі непристойні чи відфотошоплені знімки дитини — потрібно негайно діяти.

Часто батьки та вчителі можуть не помічати, що певна дитина піддається цькуванню, а жертви бояться комусь про це розповісти. Тому в закладах освіти громади був проведений тиждень протидії булінгу «Зупинимо булінг разом!».

Допомагає виявити булінг анонімне анкетування, що було проведене у школах психологами освітнього округу. Класні керівники організували та провели численні бесіди, години спілкування, практичні заняття із учнями з протидії цькуванню: «Стережись! Бо, що посієш, те й пожнеш», «Допоможи собі рятуючи інших», «СТОП боулінг», «Змінюй у собі негативне ставлення до інших», «Насильство в дитячому колективі», «Щасливі діти – майбутнє України», «Життя без агресії», «Я - школярик без злості до друзів» тощо.

Педагог-організатор ЗОШ І-ІІ ст. с.Галузія  Дерчун В.Г. разом з учнями розробили пам’ятку «Маркери булінгу». Учні початкової школи виготовили стіннівку на тему «Булінг, стоп!». Що робити, якщо ви стали свідками булінгу, обговорили учні 9 класу.

Міністерство інформації ЗОШ І-ІІ ст. с.Карасин випустило стінгазету «Зупинимо булінг разом».

В опорному закладі «ЗОШ І-ІІІ ст. с.Прилісне» були організовані тренінги «Булінг чи піддражнювання? Стоп насильству!», «Скажи булінгу НІ», «Особиста гідність». А найменші учні вчили українські мирилки «Мир миром, пироги з сиром», дивилися мультфільми «Булінгу - НІ».

Фото без опису12 листопада відбувся семінар-практикум «Психолого-правова профілактика насильства в учнівському колективі», у якому взяли участь класні керівники та педагоги-організатори Прилісненського освітнього округу. На семінар були запрошені працівники Маневицького районного відділу поліції Віктор Світач та Катерина Євпак, які розповіли присутнім про боротьбу із проблемою булінгу та насильства, провели профорієнтаційну роботу.

У НВК «ЗОШ І-ІІ ст. – ДНЗ с.Городок» навчав дітей протидіяти булінгу Роман Ткачук – інспектор із зв’язків з громадськістю із Патрульна поліція Волинської області . Інспектор розповів дітям про види булінгу: фізичний (штовхання, підніжки, зачіпання, бійки, стусани, ляпаси, нанесення тілесних пошкоджень); психологічний (принизливі погляди, жести, образливі рухи тіла, міміка обличчя, поширення образливих чуток, ізоляція, ігнорування, погрози, жарти, маніпуляції, шантаж); економічний (крадіжки, пошкодження чи знищення одягу та інших особистих речей, вимагання грошей); сексуальний (принизливі погляди, жести, образливі рухи тіла, прізвиська та образи сексуального характеру, зйомки у переодягальнях, поширення образливих чуток, сексуальні погрози, жарти); кібербулінг (приниження за допомогою мобільних телефонів, Інтернету, інших електронних пристроїв). Учні мали можливість переглянути відео-презентацію «Що таке булінг? Як з ним боротися?». Також Роман Ткачук пояснив учням як правильно реагувати на цькування. Важливо, не замовчувати факти цькування, а повідомити батьків, вчителів та керівництво школи.

Інспектор Р.Ткачук повідомив, що 19 січня 2019 року набув чинності Закон України від 18.12.2019 року № 2657-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню)».

Запроваджується адміністративна відповідальність за булінг. Так, доповненою статтею 173-4 Кодексу України про адміністративні правопорушення, передбачено, що булінг (цькування), що вчиняється стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи або такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могла бути чи була заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю потерпілого, тягне за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від двадцяти до сорока годин.

Якщо цькування вчинене групою осіб або повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, то штраф становитиме від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин.

Також передбачено, що неповідомлення керівником закладу освіти уповноваженим підрозділам органів поліції про випадки булінгу учасника освітнього процесу,тягне за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням до Фото без опису20% заробітку.

Учні прощалися з інспекторами поліції з позитивним настроєм і вдячністю за нові знання.

Отже, важливо усвідомити кожному з нас, що ми несемо особисту відповідальність не лише за власні вчинки, а й за ненадання допомоги тим, хто її потребує. Адже, явище булінгу може бути поборене лише спільними зусиллями, регулярною роботою батьків та педагогів з дітьми.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чого не вистачає для розвитку туристичного потенціалу громади?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь