A A A K K K
для людей із порушенням зору
Прилісненська ТГ
Волинська область, Камінь-Каширський район

День пам'яті жертв Голодомору

Дата: 25.11.2018 08:05
Кількість переглядів: 1779

Сьогодні день скорботи. В темну пору

У пам'ять мовчки свічку запалю.

Численних жертв того Голодомору

Злічить не можна. З присмаком жалю

Горить свіча, поволі віск стікає

І застигає прямо на столі,

А туга з болем серце не лишає

За мій народ, що гинув у імлі.

Такими словами розпочалася імпреза-реквієм «Засвіти свічку воскову!» у Центральній бібліотеці Прилісненської сільської ради. Бібліотекар Світлана Хилюк розповіла дітям про причини та наслідки голодомору 1932-1933 років. Діти також змогли оглянути виставку-спомин «Чорні дзвони голодомору».

Фото без опису

У НВК «ЗОШ І-ІІ ст. – ДНЗ с.Городок»  23  листопада до Дня пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років  було проведено лінійку «Ми пам’ятаємо…» та організовано акцію «Незабудки пам'яті». Бібліотекою-філією села Городок та педагогом-організатором НВК 23 листопада було організовано та проведено історичну годину «Голод -33 – незагоєна рана України». Ведуча  завідувач бібліотекою Лариса Горайчук розпочала захід запитанням про те, як пахне життя, адже тільки життя має запах хліба та є єдиним словом рівноцінним слову „хліб". Розповіла про страшний та найчорніший рік голодомору 1932-33, коли хліб людям тільки снився. Інформувала про кількість зруйнованих українських сіл та загиблих від голоду і політичних репресій.

Фото без опису

Завідувач клубом Альона Лісовецька запалювала свічки та оголосила хвилину мовчання для світлої пам'яті мільйонів селян, які загинули мучениць­кою смертю від голоду, та пам'яті сіл і хуторів, які щезли з лику землі після найбільшої трагедії України у XX столітті.

Вчитель музики Іванна Мельник презентувала показ відеокліпу на пісню Оксани Білозір «Свіча» та підготувала музичне оформлення заходу. Діти НВК «ЗОШ І-ІІ ст.- ДНЗ с.Городок» декламували поетичні твори, читали «Молитву за Україну», показали інсценізацію «Мати-Україна».

Лариса Горайчук організувала у сільській бібліотеці тематичну книжкову поличку «Свічка плакала в скорботі». А бібліотека-філія с.Лишнівка пропонує ознайомитися з виставкою-інсталяцією «Пам'ять людська не забуде повік».

У ЗОШ І-ІІ ст. с.Лишнівка було проведено урок мужності «День пам’яті жертв голодомору і політичних репресій», бесіди та години спілкування про жахливі часи 1932-1933 років, коли голодною смертю загинуло від 7 до 10 мільйонів українських селян-хліборобів.

Фото без опису

В опорному закладі «ЗОШ І-ІІІ ст. с.Прилісне» було проведено лінійку-реквієм, під час якої учні розповіли про жахливі 1932-1933 роки.  Голодомор – це страхітливий за своїми масштабами геноцид української нації, знищення заможного українського села, а разом із ним і всього українського: традицій, звичаїв, культури, пісні, мови. Саме від тих часів починається штучне зросійщення Харківщини, Київщини, Сумщини, Дніпропетровщини, Полтавщини, куди, після знищення українців голодоморами, почали заселяти російських посіпак. Вшанували жертв 1932-1933 рр. хвилиною мовчання.

Фото без опису

У ЗОШ І-ІІ ст. с.Карасин 23 листопада день розпочався загальношкільною лінійкою «День пам’яті жертв голодоморів». Класоводами проведено урок-пам’ять «Пам’яті жертв Голодомору», а класними керівниками – години спілкування «Жнива скорботи», «Україна пам’ятає», «Голодомор 1932-1933 рр. – біль серця всієї країни». Міністерством інформації школи випустило стінгазету «Страшні роки Голодомору 1932-1933 років». Педагог-організатор Масюк Т. О. оформлила тематичну виставку «Минуле стукає в наші серця».

24 листопада у всіх установах Прилісненської громади приспущені прапори як знак пам’яті та скорботи. Разом з усією Україною вчителі та учні шкіл візьмуть участь в акції вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років «Запали свічку пам'яті». Про Голодомор повинен знати весь світ, нинішні і прийдешні покоління.

ФОТОЗВІТ:



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чого не вистачає для розвитку туристичного потенціалу громади?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь