Прилісненська ТГ
Волинська область, Камінь-Каширський район

​​​​​​​Ботулізм. Що варто знати і як уберегтися.

Дата: 24.07.2025 16:56
Кількість переглядів: 100

Фото без опису

Останнім часом в Україні зросла кількість випадків захворювання на ботулізм. Переважна більшість випадків пов’язана із вживанням в’яленої риби, виготовленої у домашніх умовах або без дотримання санітарно-гігієнічних вимог.

Найбільшу небезпеку становлять домашні консервовані, в’ялені, копчені та м’ясні вироби, а також консерви з риби, м’яса, грибів чи овочів, які готувалися без належної термічної обробки та стерилізації.

 

Що таке ботулізм?

                   Ботулізм  – небезпечне інфекційне захворювання, що спричинене ботулотоксином – одним із найсильніших природних отрут. Він уражає нервову систему, зумовлює м’язову слабкість, параліч і може призвести до смерті.

Перші симптоми можуть з’являтись через 12–24 години після вживання зараженого продукту, але іноді вже через 2 години або навпаки –через 3–4 доби.

 

 

Основні симптоми ботулізму:

  • порушення зору (нечітке бачення, «сітка» перед очима);
  • сухість у роті;
  • ускладнене мовлення (голос стає гугнявим, тихим або зникає);
  • загальна м’язова слабкість, підвищена втомлюваність;
  • запаморочення;
  • здутий живіт, закрепи після короткочасних шлунково-кишкових симптомів (нудота, блювання);
  • порушення дихання та ковтання;
  • ураження м’язів шиї та кінцівок.

 

🛑 У разі підозри на ботулізм – негайно зверніться до лікаря!

 

Як уберегтися від ботулізму?

Профілактика — єдиний дієвий захист, адже лікування ботулізму складне й потребує введення протиботулінічної сироватки.

Рекомендації:

  1. Консервуйте лише свіжі продукти без ознак псування.
  2. Ретельно мийте сировину перед приготуванням, особливо овочі з ґрунтом.
  3. Дотримуйтесь правил стерилізації банок, кришок і термічної обробки.
  4. Домашні консерви зберігайте не більше 1 року, у прохолодному місці або холодильнику.
  5. Віддавайте перевагу продукції промислового виробництва, яка проходить лабораторний контроль.
  6. Не споживайте продукти з підозрілим запахом чи виглядом, а також здутих («бомбажних») банок.
  7. Рибу необхідно чистити одразу після вилову, обов’язково видаляючи кишки.
  8. Купуючи в’ялену або копчену рибу, перевіряйте:
    • цілісність пакування;
    • умови зберігання;
    • маркування з датою виготовлення та терміном придатності.

 

🚫 Стережіться стихійної торгівлі!

Не купуйте м’ясні вироби, рибу, консервацію на стихійних ринках або в соціальних мережах/інтернет-магазинах, якщо:

  • відсутня інформація про виробника;
  • немає маркування згідно з вимогами Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів»;
  • продавець не ідентифікований належним чином (згідно з Законом України «Про електронну комерцію»).

 

Пам’ятайте:

Ботулізм не лікується вдома!

Тільки уважність, відповідальність та дотримання гігієни — рятують життя

При найменшій підозрі — негайно звертайтеся по медичну допомогу!

 

 

Камінь-Каширське районне управління
Головного управління Держпродспоживслужби

у Волинській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чого не вистачає для розвитку туристичного потенціалу громади?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь