Як зберігати харчові продукти придатними, свіжими та безпечними до споживання через аварійні відключення електроенергії
В умовах повномасштабної війни та збройної агресії росії в Україні, через постійні обстріли енергетичної інфраструктури тривають віялові та аварійні відключення електроенергії.
Спеціалісти Держпродспоживслужби у Волинській області нагадують про важливість правильного зберігання харчових продуктів придатними, свіжими та безпечними до споживання влітку.
Існує «Правило чотирьох годин» – американська служба безпеки та інспекції харчових продуктів (FSIS) зазначає, що під час відсутності електроенергії ваш холодильник зберігатиме їжу в безпеці до чотирьох годин. Після цього температура почне зростати вище безпечного режиму. Експерти FSIS радять не вживати швидкопсувні продукти такі як м’ясо, рибу, молоко, якщо вони зберігалися в неробочому холодильнику довше зазначених чотирьох годин. Звісно, в умовах регулярних відключень, не завжди вдається дотриматися цих правил, однак варто уважно перевіряти їжу перед вживанням, добре просмажити або проварити продукти.
Є група продуктів, які, за даними FSIS можна зберігати довше “безпечних” чотирьох годин. Серед них: тверді та плавлені сири, вершкове масло, свіжі (нерозрізані) фрукти та овочі, арахісове масло, спреди, джеми та варення, кекси, фруктові пироги, млинці, свіжі гриби, а також соуси, до складу яких не входять молочні продукти та яйця. Детальніше ознайомитися зі списком безпечних продуктів можна за посиланням: (https://www.foodsafety.gov/food-safety-charts/food-safety-during-power-outage).
Ось декілька порад, які допоможуть зберегти вашу їжу безпечною до вживання:
- У холодильнику має бути температура +4 °С або нижче, у морозильній камері – не вище -4 °С.
- У приміщенні, де розміщено холодильник, за можливості, зачиніть штори, опустіть ролети та жалюзі, аби його корпус та решта кімнати не нагрівалися під прямими сонячними променями.
- Заморозьте контейнери з водою, щоби мати змогу зберегти температуру вашої їжі за температури 4° С або нижче, якщо вам доведеться виймати продукти з холодильника. За можливості придбайте сухий або блоковий лід.
- Якщо вже електроенергію відключили, тримайте дверцята холодильника та морозильної камери закритими, адже в такому випадку продукти залишаються безпечними до 4 годин у холодильнику, 48 годин у повній морозилці, 24 годин у напівпорожній морозилці. Якщо електроенергія відключена більше ніж 4 години, помістіть лід до продуктів у холодильну камеру.
- Ніколи не пробуйте їжу на смак, щоби перевірити її безпечність. Якщо маєте сумніви, викиньте її. Викидайте будь-яку їжу з незвичним запахом, кольором чи текстурою.
- Перевіряйте температуру продуктів, що зберігаються в морозилці або в холодильнику з додатковим джерелом холоду. Ви можете безпечно повторно заморозити або приготувати заморожені продукти, які все ще містять льодові кристали або мають температуру 4 °С або нижче.
- Також спробуйте заздалегідь підготуватися та зробити запас харчових продуктів, що не потребують особливих умов зберігання (хліб, печиво, бублики, консерви тощо). При цьому віддавайте перевагу харчовим продуктам з мінімальною кількістю солі (рекомендовано не більше 0,3 г солі на 100 г продукту) та цукрів (не більше 10 г на 100 г продукту).
- Намагайтесь готувати страви у невеликій кількості, щоб не зберігати їх тривалий час.
- Купуючи харчові продукти, надавайте перевагу тим, що найменше втрачають якість без холодильника.
Важливо дотримуватись гігієнічних вимог:
- мити руки після відвідування туалету, а також перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
- у разі відсутності води під час вимкнення світла, можна скористатись спиртовмісними санітайзерамидля рук або вологими серветками для рук;
- ретельно мити та дезинфікувати всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуються для приготування їжі;
Також потрібно мити овочі й фрукти, особливо якщо їх вживати сирими.
Що робити після відновлення електроенергії?
- Перевірити температуру продуктів. Продукти, які зберігалися за температури вище 4 °C понад дві години, можуть бути небезпечними. Використовуйте термометр для вимірювання температури у місці зберігання їжі. Перезаморозитиабо приготувати можна ті продукти, які все ще містять льодові кристали або мають температуру до 4 °С.
- Огляньте продукти на наявність ознак псування. Запах, колір і текстура продуктів можуть вказувати на їхнє псування. Викидайте продукти, які мають сумнівний вигляд чи запах. Ніколи не пробуйте їжу на смак, щоби перевірити її безпечність.
- Дотримуйтесь принципу “якщо є сумніви – у смітник”.
Якщо ви не впевнені в безпеці продукту, краще його викинути, ніж ризикувати здоровʼям.
- Готуйте менші порції.
Альтернативи холодильника:
- сумки-холодильники;
- термоси для їжі (його можна завчасно охолодити та скласти в нього необхідні продукти);
- льох або підвал;
- термічна обробка продуктів.
Інформація з сайту Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області