A A A K K K
для людей із порушенням зору
Прилісненська ТГ
Волинська область, Камінь-Каширський район

Деякі питання соціального захисту ветеранів війни та жертв нацистських переслідувань

Дата: 08.09.2023 10:08
Кількість переглядів: 191

Кабмін прийняв Постанову від 21 липня 2023 р. № 754 “Деякі питання соціального захисту ветеранів війни та жертв нацистських переслідувань”. У ній затверджуються порядки використання коштів для соціального захисту ветеранів війни та жертв нацистських переслідувань і  виплати до Дня Незалежності (раніше ця виплата була до 5 травня).

Хто має право на виплату до Дня Незалежності та які розміри?

  • Особи з інвалідністю внаслідок війни та колишні малолітні (яким на момент ув’язнення не виповнилося 14 років) в’язні концтаборів, гетто, інших місць примусового утримання, визнані особами з інвалідністю від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин:

I групи — 3100 гривень;

II групи — 2900 гривень;

III групи — 2700 гривень;

 

  • учасники бойових дій, постраждалі учасники Революції Гідності та колишні неповнолітні (яким на момент ув’язнення не виповнилося 18 років) в’язні концтаборів, гетто, інших місць примусового утримання, а також діти, які народилися в місцях примусового утримання їхніх батьків, — 1000 гривень;
  • особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, — 3100 гривень;
  • члени сімей загиблих ветеранів війни, а також один із подружжя померлих осіб з інвалідністю внаслідок війни, які не одружилися вдруге, один із подружжя померлих учасників бойових дій або  війни та жертв нацистських переслідувань, визнаних за життя особами з інвалідністю від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, які не одружилися вдруге, — 650 гривень;
  • члени сімей загиблих Захисників і Захисниць України, — 650 гривень;
  • учасники війни та колишні в’язні концтаборів, гетто, інших місць примусового утримання, особи, яких було насильно вивезено на примусові роботи, діти партизанів, підпільників, інших учасників боротьби з націонал-соціалістським режимом у тилу ворога — 450 гривень.

 

!!! Якщо виплати немає до 1 жовтня, потрібно звертатися до Пенсійного фонду  (його територіального органу за задекларованим/зареєстрованим місцем проживання (перебування) та отримати її до 1 листопада поточного року.

Грошова допомога не виплачується в разі смерті отримувача грошової допомоги.

 

  • Як обчислюється розмір?

Мінсоцполітики пояснили, як обчислювався розмір цього року. Розмір грошової допомоги обчислювався, виходячи з прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, – 2 093 грн.

Для осіб з інвалідністю внаслідок війни:

I групи — 2 093 грн × 150 % = 3100 грн;

II групи — 2 093 грн × 140 % =  2 900 грн;

III групи — 2 093 грн × 130 % = 2 700 гривень.

Для виплати учасникам бойових дій застосовано коефіцієнт 50% прожиткового мінімуму,  членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни та членам сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України — 30 %, учасникам війни — 20%.

 

  • Яким чином розподіляються бюджетні кошти та кому? 

Кошти нараховуються Пенсійним фондом  на підставі заявки на фінансування виплати разової грошової виплати до Дня Незалежності України. 

Пенсійний фонд формує заявку на фінансування грошової допомоги та витрат на оплату послуг і подає її Мінсоцполітики до 10 серпня поточного року. Кошти для щорічної виплати перераховуються Мінсоцполітики на окремий рахунок Пенсійного фонду України, відкритий в АТ “Ощадбанк”. 

 

  •  Як ПФУ перераховує потім кошти?

Пенсійний фонд перераховує кошти для виплати допомоги: 

  • пенсіонерам (щомісячне довічне грошове утримання) — на поточні рахунки організацій, що  виплачують і доставляють пенсію та грошову допомогу або на поточні пенсійні  рахунки в банках для виплати разом з пенсією;
  • отримувачам грошової допомоги із числа військовослужбовців, поліцейських, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, служби судової охорони, осіб начальницького і рядового складу Державної кримінально-виконавчої служби, які проходять службу (крім пенсіонерів), — на небюджетні рахунки військових частин, установ, організацій за місцем  служби;
  • отримувачам грошової допомоги, які перебувають в установах виконання покарань і слідчих ізоляторах, — на небюджетні рахунки установ виконання покарань і слідчих ізоляторів;
  • іншим отримувачам грошової допомоги — за місцем  проживання на поточні рахунки в уповноважених банках.

 

Суми грошової допомоги, не виплаченої станом на 1 грудня поточного року, що надійшли до Пенсійного фонду від уповноважених банків та АТ “Укрпошта”, повертаються ПФУ на рахунок Мінсоцполітики, відкритий у Казначействі.

Пенсійний фонд України щокварталу до 10 числа інформує Мінсоцполітики про обсяг використаних бюджетних коштів.

 

  • Я отримаю виплату, якщо служу? 

Так, навіть, якщо ви проходите військову службу, але, наприклад, маєте особливі заслуги перед Батьківщиною, виплата буде нарахована. 

 

  • Якщо УБД я отримав цього року, виплата мені доступна?

Так, звісно, адже головна умова — мати УБД, список формує Пенсійний фонд та подає  Мінсоцполітики до 10 серпня поточного року Якщо статус  УБД отриманий пізніше, виплата буде у наступному році. 

 

  • Що робити, якщо на рахунки зайшла не повна сума? 

Звернутися до Пенсійного фонду (його територіального органу за задекларованим/зареєстрованим місцем проживання (перебування)). Якщо відмовили доплатити потрібну суму, звертатися до суду. 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чого не вистачає для розвитку туристичного потенціалу громади?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь