Збережемо первоцвіти для майбутніх поколінь!

Дата: 22.02.2023 09:00
Кількість переглядів: 165

     

 

     З приходом весни та початком розтавання снігу на землі з’являються перші весняні квіти – так звані первоцвіти.

     З середини лютого до кінця травня в України, триває масова торгівля рідкісними видами ранньоквітучих ендемічних та реліктових рослин, в тому числі занесеними до Червоної книги України, які є рідкісними і перебувають під загрозою зникнення: підсніжник білосніжний  (звичайний), білоцвіт весняний, шафран Гейфелів, черемша (цибуля ведмежа), конвалія звичайна, крокуси, проліски та інші.

     Згідно законодавства України, здійснюючи торгівлю рідкісними та зникаючими видами рослин та їх рештками, громадяни порушують закони України “Про рослинний світ”, “Про охорону навколишнього природного середовища”,  “Про Червону Книгу України”.

Порушникам законодавства погрожує:

-     Порушення порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу тягне за собою штраф накладення штрафу від тридцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією об’єктів тваринного або рослинного світу чи без такої (510- 1700 гривень).
     Ті самі дії, вчинені щодо об’єктів тваринного або рослинного світу, які перебували в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, - тягнуть за собою накладення штрафу від ста до двохсот п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією об’єктів тваринного або рослинного світу (1700- 3655 гривень).( Стаття 88-1 КУпАП) ;

 

-     Порушення вимог щодо охорони видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги України, погіршення середовища зростання рослин, занесених до Червоної книги України, знищення, незаконне вилучення їх з природного середовища тягне за собою накладення штрафу на громадян від 20 до 30 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (340-510 гривень)  і на посадових осіб від 30 до 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян( 510-850 гривень)  з конфіскацією незаконно добутого. ( Стаття 90 КУпАП);

 

 -   За один екземпляр незаконної зірваної червонокнижної квітки  передбачена відповідна компенсація за її знищення. Наприклад, черемша (цибуля ведмежа) – 62 гривень, шафрани (крокуси) та підсніжники – від   49 до 62 гривень (залежно від виду), сон-трава – від 37 до 62 гривень (залежно від виду). 

    Отже  шановні жителі та гості Прилісненської територіальної громади, не зривайте первоцвіти та не купуйте їх! Бережіть природу!!!!

Фото: з відкритих джерел

 

                                          За інформацією відділу містобудування та  

                                          архітектури, землевпорядкування, комунальної                           

                                          власності і екології виконавчого комітету                                       

                                         Прилісненської сільської ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чого не вистачає для розвитку туристичного потенціалу громади?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь