A A A K K K
для людей із порушенням зору
Прилісненська ТГ
Волинська область, Камінь-Каширський район

Кампанія зі щеплення від поліомієліту. Що потрібно знати батькам?

Дата: 04.02.2022 12:32
Кількість переглядів: 854

Фото без описуУ відповідь на спалах поліомієліту в Україні організована кампанія зі щеплення дітей, які пропустили (або не зробили взагалі) вакцинацію, передбачену Національним календарем профілактичних щеплень. 

Через низький рівень охоплення щепленнями поліовірус циркулює в країні й загрожує можливою появою невиліковного паралічу  у  невакцинованої  або  не повністю  вакцинованої дитини. Ліків  від  цієї  хвороби  не  існує. Єдиним   захистом  є  вакцинація  проти  поліомієліту. Таких заходів   необхідно  вжити через виявлення  вірусу у 20 дітей на Рівненщині й Закарпатті восени 2021 року (тоді 1 дитина отримала параліч, а 19- були контактними і мали безсимптомний перебіг) .Ще один випадок захворювання на поліомієліт зафіксований в Україні 24 січня 2022р.  

Проведення першого етапу дозволить захистити дітей від невиліковного паралічу, у разі якщо вони інфікуються поліовірусом.

Перший етап кампанії розпочинається в усіх регіонах 1 лютого 2022 року і триватиме три тижні.

 Щеплення необхідне дітям віком від 6 місяців до 6 років , які з певних причин пропустили одну чи більше необхідних до віку доз щеплення. Для їх надолуження батькам дитини слід звернутися до педіатра або сімейного лікаря.

Для першого етапу кампанії буде використана інактивована поліомієлітна вакцина (ІПВ) французького виробництва . Вона містить неживі віруси поліо усіх трьох типів. Держава закупила понад 400 тис. доз такої вакцини для покриття загальних потреб і проведення першого етапу імунізації в межах кампанії. 

Вакцина ІПВ запобігає розвитку клінічних проявів інфекції у разі потрапляння поліовірусу до центральної нервової системи, таким чином захищаючи від паралічу. 

 Щеплення від поліомієліту внесені у перелік  обов’язкових гарантованих державою щеплень. Їх можна отримати безоплатно у свого сімейного лікаря або педіатра, якщо вони працюють у закладі, що має договір із Національною службою охорони здоров'я України.

Чому важливо щеплюватися від поліо? «Поліомієліт ? захворювання, яке може спричинити невиліковний параліч.

 Його спричиняють поліовіруси, що потрапляють до організму зазвичай через немиті руки та іноді через заражену воду та їжу. Особливо вразливі до нього діти до 6 років. У більшості випадків поліомієліт протікає непомітно, проте людина продовжує розповсюджувати вірус й інфікувати інших Через низький рівень охоплення щепленнями поліо повернувся в Україну. Це ставить під загрозу кожну невакциновану або не повністю вакциновану дитину.

Батькам діток слід зрозуміти, що від їхньої позиції щодо щеплень залежить життя і здоров’я дітей. 95% – саме стільки дітей повинні бути щепленими від поліомієліту для того, щоб поширення небезпечної хвороби зупинилося.

Саме вакцинація від поліомієліту є необхідною та безпечною. Щеплення від поліомієліту внесені у перелік обов’язкових (ст. 12 ЗУ «Про захист населення від інфекційних хвороб») гарантованих державою щеплень.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чого не вистачає для розвитку туристичного потенціалу громади?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь