Які обмеження “червоної” зони?

Дата: 12.11.2021 09:20
Кількість переглядів: 752

Які обмеження “червоної”   зони?

   На запитання відповідає начальник відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Маневицького управління Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області Наталія Маковецька.

     Кого не торкнулись обмеження “червоної зони” ?

 

        На разі без змін працюють продовольчі магазини та  ті заклади торгівлі, 60 відсотків площі торгового залу в яких призначено для торгівлі продуктами харчування, пальним, лікарськими засобами та виробами медичного призначення, засобами гігієни та побутовою хімією, засобами зв’язку, друкованими засобами масової інформації, ветеринарними препаратами, кормами, насінням і садивним матеріалом (квітами, рослинами), добривами, засобами захисту рослин, без обмеження доступу відвідувачів до інших товарів, представлених в асортименті. 

       Також без змін працюють банківські установи, поштові відділення, обмін валюти,  автозаправні станції (без зон харчування), СТО, заклади ремонту та обслуговування комп'ютерної техніки, побутових предметів та вжитку (ремонт взуття, ремонт інших побутових виробів). Наголошую також на тому, що перукарні, салони краси працюють за попереднім записом без створення скупчення в чергах очікування.

        

Які  додаткові обмеження  запроваджені ?

 

       Заклади торгівлі товарами  промислового виробництва (одяг, будівельні матеріали,  і інше), бари, ресторани, кафе, спортзали, клуби, готелі працюють  повноцінно при умові наявності у всіх працівників повного курсу  вакцинації (дводозною вакциною — дві вакцинації або одна — однодозною)  або при наявності довідки про одужання від коронавірусної хвороби або негативного результату ПЛР -  чи експрес - тестування  (дійсне напротязі 72 год). Також щоб ці заклади працювали повноцінно, необхідно вимагати від їх відвідувачів, клієнтів чи покупців також сертифікати про повний курс вакцинації, довідки про одужання або  негативний результат ПЛР чи експрес — тестування.

 

Якщо не виконані вимоги щодо вакцинації, чи відсутні будь — які довідки, то які додаткові обмеження  запроваджуються ?

 

    При невиконанні вищевказаних умов,  спортзали, клуби та інші розважальні заклади не працюють, а бари, ресторани, кафе, магазини промислової продукції — можуть працювати тільки на винос або за адресною доставкою.

 

 Освіта. Які ж вимоги до шкіл, садочків?

 

   Жорсткіші обмеження для умов роботи освітніх закладів.

   Всі працівники освітніх закладів станом на 8 листопада, які не отримали повного курсу щеплень, відсторонені від роботи. В зв'язку з цим де — які школи перейшли тимчасово на дистанційну форму навчання у зв'язку з вирішення питання заміни відстороненого працівника. 

   Також працівник освіти, який не отримав повного курсу щеплень, має право працювати за умови наявності негативного результату ПЛР — тестування та довідки про одужання. Але ПЛР — тест — це надто дороге задоволення, тому все ж таки працівникам, які відсторонені від роботи та не мають причин для відтермінування вакцинації, але хочуть відновитись на роботі, необхідно вакцинуватись.

 

    Багато звернень щодо  майбутньої роботи ринків.  В якому режимі працюють вони на наступні вихідні?

 

  Продовольчі ринки працюють без особливих обмежень зі стандартним дотриманням протиепідемічних правил (масковий режим, наявність антисептика для рук, рукавичок).

    Промислові точки торгівлі на ринку можуть працювати при умові наявності в працівника повного курсу вакцинації, негативного результату ПЛР - чи експрес — тестування або довідки про одужання та при умові, що точка торгівлі є відкритою. Якщо заклад торгівлі закритого типу, тобто відвідувачі заходять всередину будівлі, контейнера — необхідно вимагати  у відвідувачів, покупців сертифікат про курс вакцинації і інші довідки вказані вище.

 

Які рекомендації надасте для подолання пандемії та зменшення ризику хвороби COVID — 19?

 

  Уникайте масових скупчень, утримуйтесь від гучних святкувань, дотримуйтесь маскового режиму в громадському транспорті!

  Найефективнішим індивідуальним методом захисту від хвороби або уникнення ускладнень все ж таки є вакцинація. Бачимо гарну тенденцію  вакцинальної кампанії в наших громадах (40 -46% дорослого населення) і найголовніше - це відсутність ускладнень від вакцинації. А ще  значний ріст смертності та важкого перебігу  хвороби серед невакцинованих  людей ще раз вказує на необхідність захистити себе.  У зв'язку із значним ростом захворюваності, збільшення  вп'ятеро кількості осіб з важким перебігом хвороби, збільшення рівня киснезалежних хворих та переповненості лікарні, раджу не відкладати щеплення на потім, навіть якщо воно для вас не  є обов'язковим. Захистіть себе вже!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чого не вистачає для розвитку туристичного потенціалу громади?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь