Роз’яснення щодо недопущення обмеження прав громадян, передбачених статтею 64 Конституції України в умовах надзвичайного стану, в частині права на охорону здоров’я

Дата: 03.04.2020 08:54
Кількість переглядів: 424

Фото без опису

    Статтею 64 Конституції України встановлено, що конституційні права і свободи людини і громадянина не можуть бути обмежені, крім випадків, передбачених Конституцією України.

В умовах надзвичайного стану можуть встановлюватися окремі обмеження прав і свобод із зазначенням строку дії цих обмежень. Водночас, не можуть бути обмежені права і свободи, передбачені, зокрема, статтею 27 Конституції України «Кожна людина має невід’ємне право на життя». Обов’язок держави – захищати життя людини.

    З метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19 Кабінетом Міністрів України встановлено карантин з 12 березня 2020 р. по 3 квітня 2020 р. Відповідно до статті 29 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» урішенні про встановлення карантину зазначаються необхідні профілактичні, протиепідемічні та інші заходи, встановлюються тимчасові обмеження прав фізичних і юридичних осіб та додаткові обов’язки, що покладаються на них. Карантин встановлюється на період, необхідний для ліквідації епідемії чи спалаху особливо небезпечної інфекційної хвороби. На цей період можуть змінюватися режими роботи підприємств, установ, організацій, вноситися інші необхідні зміни щодо умов їх виробничої та іншої діяльності.

     На виконання вимог пункту 4 постанови Кабінету Міністрів України від 16 березня 2020 р. №215 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 р. №211» Міністерством охорони здоров’я України (далі-МОЗ) забезпечено: тимчасове припинення проведення планових заходів з госпіталізації пацієнтів та планових операцій, крім термінових та невідкладних (наказ МОЗ України від 23.03.2020 № 698). Натомість в цих умовах закладами охорони здоров’я збільшується частка медичної допомоги, що може надаватись з використанням засобів дистанційного зв’язку.

    Надання екстреної медичної допомоги забезпечуватиметься в повному обсязі. 

Не підлягають припиненню термінові та невідкладні планові госпіталізації, а також планові операції, що пов’язані з: 

-наданням медичної допомоги через ускладнений перебіг вагітності та пологи; 

-наданням медичної допомоги вагітним, роділлям, породіллям, новонародженим; 

-наданням медичної допомоги у спеціалізованих відділеннях закладів охорони здоров’я хворим на онкологічні захворювання; 

-наданням паліативної медичної допомоги в стаціонарних умовах; 

-іншими невідкладними та терміновими заходами з госпіталізації та плановими операціями, коли їх перенесення (відтермінування) несе серйозний ризик життю.

 

Довідково: 

    До  Уповноваженого  Верховної Ради України з прав людини  може звернутись будь-яка особа щодо відносин, які виникають між заявником та органами державної влади, органами місцевого самоврядування та їх посадовими і службовими особами.

    Звернення подаються  в письмовій формі протягом року після виявлення порушення прав і свобод людини і громадянина. За наявності виняткових обставин цей строк може бути подовжений Уповноваженим, але не більше ніж до двох років (ст. 17 Закону України «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини»).

Довідково: 

   Відповідно до статті 101 Конституції України парламентський контроль за додержанням конституційних прав і свобод людини і громадянина та захист прав кожного на території України і в межах її юрисдикції на постійній основі здійснює Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, який у своїй діяльності керується Конституцією України, законами України, чинними міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.

 

   Звернутися до Уповноваженого з письмовим зверненням можливо:

- через скриньку за адресою: вул. Інститутська, 21/8, м. Київ;

- поштою (на адресу Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини: вул. Інститутська, 21/8, м. Київ 01008);

- на електронну пошту: hotline@ombudsman.gov.ua (інформацію про порядок надання електронного звернення розміщено на офіційному сайті Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини (розділ «Заявнику»).

- зателефонувати на гарячу лінію Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини (тел. 0800501720) та до Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини (тел. 044-253-75-89).

    Крім того, з метою здійснення моніторингу, оперативного реагування на порушення прав і свобод людини і громадянина на території Волинської області можливо звернутися до громадської приймальні Уповноваженого з прав людини у Волинській області  з письмовим зверненням:

- на електронну пошту:   Регіонального представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Любов Сітовської  pred.lutsk@ombudsman.gov.ua та Регіонального координатора взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини
 в Волинській області  Віталія Єлова coord.lutsk@ombudsman.gov.ua (інформацію про порядок надання електронного звернення розміщено на офіційному сайті Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини (розділ «Заявнику»).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чого не вистачає для розвитку туристичного потенціалу громади?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь