Обслуговування безробітних під час карантину!!!

Дата: 26.03.2020 15:35
Кількість переглядів: 672

    Ніхто не міг і передбачити, що українське суспільство встане перед викликом боротьби з коронавірусом. Реальність нашого сьогодення вимагає швидко адаптовувати процедури обслуговування безробітних таким чином, щоб оголошення коронавірусу та/або надзвичайної ситуації не вплинуло на базові соціальні гарантії, які передбачені законодавством.

    Для того, щоб ДСЗ могла виконувати свої зобов‘язання перед клієнтами у період карантину у повному обсязі, необхідні відповідні зміни до законодавства. 
    Що вже зроблено і що знаходиться у роботі для забезпечення необхідних змін до законодавства?

1) 17.03.2020 був прийнятий Закон України «Про внесення змін до деяких законоадвчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусом хвороби (COVID-19) №530-ІХ. Цим Законом визначено, що у дводенний строк з дня набрання ним чинності Кабінет Міністрів України має розробити відповідні нормативно-правові акти для забезпечення реєстрації безробітного з першого дня після подання особою, яка шукає роботу, заяви про надання статусу безробітного, та призначення допомоги по безробіттю з першого дня після реєстрації.

2) Мінекономіки за участі ДСЗ розроблено проект змін до Порядку реєстрації, перереєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу, що затверджений Постановою Кабінету Міністрів України №792, для визначення особливостей обслуговування з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби. Відповідно до ініціатив, на період коронавірусу реєстрація безробітного буде здійснюватися з першого дня після надання особою заяви про надання статусу безробітного за формою, визначеною ДСЗ. Призначення допомоги по безробіттю також буде здійснюватися з першого дня реєстрації безробітного без прив‘язки до наявності чи відсутності підходящої роботи. Очікуємо, що на найближчому засіданні Уряду наші ініціативи будуть підтримані.

3) Мінекономіки за участі ДСЗ розроблено проект нового Порядку надання допомоги по безробіттю, у тому числі одноразової її виплати для організації безробітним підприємницької діяльності, що затверджується Наказом Мінекономіки. Після проходження необхідних процедур та затвердження Міністерством цього Порядку виплата допомоги по безробіттю у період карантину та/або надзвичайної ситуації буде здійснюватися без урахування дати відвідування безробітним центру зайнятості за умови підтвердження безробітним наміру перебування у статусі безробітного будь-якими засобами комунікації (телефонний зв‘язок, електронна пошта тощо) та без особистого відвідування безробітним центру зайнятості/філії.

4) ДСЗ розробляється нова форма заяви про реєстрацію особи безробітним з тим, щоб особа могла подати про себе до ДСЗ максимально необхідну інформацію про себе та свій страховий випадок, щоб не породжувати купу додаткових документів. Але після завершення періоду карантину безробітний має прийти до служби, підтвердити первинну заяву та подати необхідні документи особисто. Після підтримки Урядом ініціативи щодо змін до Порядку обслуговування безробітних, ДСЗ розпочне використовувати нову форму заяви на період карантину.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чого не вистачає для розвитку туристичного потенціалу громади?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь