A A A K K K
для людей із порушенням зору
Прилісненська ТГ
Волинська область, Камінь-Каширський район

Новий рік і нові здобутки Прилісненської громади

Дата: 14.01.2020 12:21
Кількість переглядів: 2014

Новий рік і нові здобутки Прилісненської громади. Нарешті, у неділю 12 січня 2019 року відбулася довгоочікувана подія – урочисте відкриття оновленого клуб села Городок. На урочистості зійшлися чи не половина жителів села, приїхали й високоповажні гості, щоб розділити з мешканцями Городка радість події.

Будівлі клубу вже 66 років і, ще рік тому він мав вигляд старенької білої хатини.Фото без опису У далекому 1953 році тодішній голова колгоспу Вегера Іван Микитович, до речі, дід нинішнього завідувача клубу Олени Лісовецької, вирішив побудувати для мешканців села заклад культури – осередок духовного та культурного життя громади. Будували приміщення власними силами. Як матеріал використовували деревину із колишнього панського маєтку, що знаходився на озері Глибоцьке. Заклад культури вийшов просторим і світлим, це був найкращий клуб району.

І через 66 років Прилісненській ОТГ вдалося відновити цей заклад, вдихнути у нього нове життя, щоб він служив мешканцям Городка ще багато-багато  років. В ході капітального ремонту  у будівлі замінено перекриття на сучасне, укріплено та утеплено стіни, замінено вікна та двері на металопластикові, дерев’яну підлогу на керамічну плитку, зроблено ремонт фойє, глядацької зали та допоміжних кімнат, облаштовано сучасну котельню. Капітальний ремонт  культурного закладу в селі став можливим за рахунок місцевого бюджету та  субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження. Загальна вартість будівельних робіт складає близько 1,5 млн. грн., з них субвенція з державного бюджету - 1 082 122 грн., місцевий бюджет -  близько 400 тис. грн.. За рахунок коштів Прилісненської ОТГ придбано 111 секційних крісел на суму 82 тис. грн., частково оновлено звукову апаратуру на суму 12 700 грн., на нові меблі витрачено 4000 грн., придбано нові сценічні завіси на суму 6000 грн. та інше.

Ігор Терещенко у своєму виступі зазначив: «Село Городок друге у громаді за кількістю населення. Нині тут проживає більше 1000 чоловік. А при клубі діють чотири гуртки: фольклорний, театральний, дитячий вокальний та хореографічний гуртки. Багато років приміщення знаходилося в занедбаному стані.  Я подумав, що жителі села заслуговують на кращий заклад культури. Та ще й місцева школа, що знаходиться поруч із закладом, не має актової зали, тому оновлений клуб стане місцем творчості для школярів.

Цілий рік мешканці Городка терпляче чекали на те, щоб знову в їхньому селі запрацював клуб. Крок за кроком ми йшли до втілення свого задуму.  Цей шлях був довгим і непростим, але всі разом ми його подолали.  Адже на селі клуб - це осередок культури і відпочинку».

Величезну вдячність висловив голова громади директору ДП «Городоцьке ЛГ» Данилюку В.П., який допомагав у реконструкції клубного закладу. Терещенко І.І. наголосив, що на цьому зупинятися не збирається, адже є багато планів. Зокрема, вже в кінці цього року планують завершити добудову школи у с.Карасин.

«Втілення цієї ініціативи не було б можливим без допомоги області, - зазначив Ігор Ілліч, - бо саме з обласного бюджету були виділені кошти зони спостереження, за які власне і був проведений ремонт».

Привітати місцевих жителів  із гарною подією приїхала заступник голови Волинської обласної державної адміністрації Мишковець Світлана Євтихіївна, яка наголосила на важливості відкриття об’єктів соціально-культурної сфери та вручила цінний подарунок керівництву закладу: «Сьогодні справжнє свято для мешканців с.Городок. На оновлення клубу витрачено чимало сил місцевої влади задля того, щоб дорослі і діти мали змогу в комфортних умовах проводити святкові заходи та дозвілля, передавати та поширювати українські традиції і звичаї. Вітаю вас із новорічними та різдвяними святами. Щиро сподіваюся, що у цьому оновленому приміщенні лунатимуть пісні та проходитиме маса культурно-розважальних заходів».

Приємно було бачити на святі народного депутата України Ірину Констанкевич, яка ніколи не оминає Прилісненську громаду своєю увагою. Ірина Мирославівна у вітальному слові сказала: «Це чи не єдиний клуб, який відкрився на Волині за останні роки. Такі осередки культури дозволяють зберегти духовні цінності нашої нації, з покоління в покоління передавати українські традиції. Це надзвичайно важливо для наших дітей і молоді. А про те, що їм не байдужа наша духовність та культура, свідчить і сьогоднішня святкова  зала, де приємно бачити чимало молодих людей. Щиро дякую голові Прилісненської об’єднаної територіальної громади Ігорю Терещенку за втілену ініціативу. Казала і казатиму: Прилісненська ОТГ – найкращий приклад ефективного та раціонального управління».

Не оминуло увагою святкову подію й управління культури, з питань релігій та національностей Волинської ОДА. Вітати мешканців приїхали Валерій Дмитрук -  заступник начальника управління культури, з питань релігій та національностей, начальник відділу регіональної політики та фінансового забезпечення, та Галина Чурікова – провідний методист з організації культурно-дозвіллєвої діяльності Волинського обласного науково-методичного центру культури. На святі з нагоди відкриття закладу побували й депутат Волинської обласної ради, директор ДП «Волиньторф» Іван Киричик, голова Маневицької районної ради Анатолій Мельник, директор Маневицького краєзнавчого музею Петро Хомич, головний лісничий ДП «Городоцьке ЛГ» Сергій Бабик та інші.

Сергій Бабик привітав мешканців із цією приємною подією та вручив завклубу Лісовецькій О.В. цінні подарунки.

Отецем Федорем Устимчуком, настоятелем храму Різдва Пресвятої Богородиці ПЦУ, проведено разом із всіма присутніми у залі спільну молитву , під час якої попросили у Бога ласки і благословення, щоб усім, хто тут займатиметься, було затишно і приємно втілювати творчі ідеї та нести культуру до людей. Символічним моментом єднання було виконання колядки «Нова радість стала» всіма присутніми у залі.

Опісля, глядачі мали змогу насолодитися виступами молодих місцевих талантів, творчих колективів, вокалістів та аматорів с.Городок та с.Прилісне. Усі учасники заходу подарували жителям і гостям чудовий настрій і незабутні враження.

Оновлений заклад культури - це не лише плід децентралізації, що дала можливість творити добрі справи, але й наполегливої праці людей, які сьогодні уміють добре господарювати, які не просто давали обіцянки перед виборами, а й їх виконують.

Тому надіємось, що у клубі-філії с.Городок ніколи не стихатимуть мелодії українських пісень, рідне слово та запальні танці. Тепер відновлений сільський клуб стане центром культурно-громадського життя села, який буде збирати дітей, молодь, старше покоління,  де завжди буде лунати українська пісня, де буде розвиватись українська культура.

 

Юлія Мисливець,

спеціаліст І категорії гуманітарного відділу

Прилісненської сільської ради

 

ФОТОЗВІТ:



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чого не вистачає для розвитку туристичного потенціалу громади?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь