Способи обманів роботодавців та переваги легальної праці на Волині

Дата: 09.01.2020 15:19
Кількість переглядів: 517

    Нерідко у Волинській області трапляються випадки шахрайства та обманів під час нелегального працевлаштування. Працівники можуть виявити необізнаність та недалекоглядність, не вимагаючи офіційного оформлення трудових відносин. Разом з тим, роботодавцям  не вигідно сплачувати податки та  страхові внески за нових робітників, а також страхові  виплати при настанні нещасного випадку на виробництві.

    Як повідомив директор Волинського обласного центру зайнятості Роман Романюк,  7924 особи зареєстровані та мають  статус безробітних  на 1 січня 2020 року. Протягом останніх двох років кількість безробітних осіб є приблизно сталою.

    Загалом за інформацією Міжнародної організації праці з 460 тисяч працездатних волинян, близько 50 тисяч — є незайнятим населенням  в області. За методологією МОП на Волині рівень безробіття становить 11% за 9 місяців  (з січня по вересень) 2019р.

         На запитання щодо випадків нелегального працевлаштування  Роман  Романюк прокоментував: “Якщо роботодавець є тіньовим, він вже обдурює і себе,  і державу… Якщо зменшити хоча б на половину “тіньову зайнятість” тобто примусити офіційно працевлаштовувати, ми б могли за різними офіційними аналітичними  даними  хоча б на половину зняти проблему з наповненням Пенсійного фонду. Ці люди пішли б зразу офіційно працювати, почали б за них сплачувати податки.”

    Під час пошуку роботи Вас очікує немало обманів та “фейкових” оголошень. По-перше, це працевлаштування без освіти чи досвіду роботи. Оплата такої праці буде низькою, навіть мінімальною. По-друге, підозрілими є оголошення на зразок “Робота в офісі”, де чітко не вказано, що потрібно виконувати. Така праця, швидше за все, — некваліфікована та низькооплачувана. По-третє, зверніть увагу на рекламні повідомлення, в яких зазначається дуже високий рівень заробітної плати, при цьому не вимагається досвіду роботи, вищої чи професійно-технічної освіти.

    При працевлаштуванні роботодавець вдається до деяких хитрощів. Зокрема, це робота за усною домовленістю — без оформлення трудових відносин, що значно порушує права працівника. Лідерами в нелегальній зайнятості є такі галузі:  тимчасове розміщення і організація харчування, будівництво, сільське господарство, оптова і роздрібна торгівля,  ремонт автотранспортних засобів, сфера послуг. В разі нехтування правами своїх працівників та виявлення таких порушень роботодавцям доведеться сплатити значно більші кошти відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 05.09.2018 р. №649-р «Про заходи, спрямовані на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення».

   В подальшому волиняни, що не вимагали офіційного працевлаштування,  в будь-яку секунду можуть втратити роботу, не отримати заробітну плату,  при постановці на облік в службу зайнятості, після набуття статусу  “безробітного” їм виплачуватимуть допомогу по безробіттю як для незастрахованих громадян — 610 гривень! Крім того, особи, які не вимагають офіційного працевлаштування, не захищені трудовим законодавством та будь-яким законодавством. Рано чи пізно постане питання оформлення пенсійної допомоги. Якщо не буде загального трудового стажу — будуть проблеми з  оформленням пенсії. Дуже часто молоді люди відносять питання пенсії в далеке майбутнє та “полегшують життя” роботодавцю, погоджуючись на умови  неофіційного працевлаштування.

    Наступним порушенням законодавства у сфері праці є оплата праці “в конвертах”, коли легально  працівник отримує мінімальну зарплату,  а надбавки та премії — неофіційно. На перший погляд, це — вигідна пропозиція. В такому випадку працедавець не в повній мірі сплачує податки, з тіньових заробітків не сплачуються внески до Пенсійного фонду України. А він перераховує до відповідних фондів  із заробітної плати єдиний соціальний внесок, податок на доходи фізичних осіб і військовий збір. При отриманні оплати праці “в конвертах”, за інформацією Державної фіскальної служби України, працівник втрачає офіційну щомісячну зарплату, відповідно до якої  призначатиметься трудова пенсія; суму допомоги в зв’язку з хворобою (лікарняні); частину допомоги по безробіттю, розмір якої залежить від офіційного середньомісячного заробітку; а жінки недоотримають суму допомоги при вагітності і пологах.

    Ще одним видом обману є  стажування понад 3 місяці. Якщо працедавець не поспішає встановлювати офіційні трудові відносини, варто замислитись чи взагалі  Вас будуть оформляти на постійній основі.

    Також  деякі знайомі розповідають про те, що їх працевлаштовували на постійну роботу, але фактично вони кілька місяців виконували тимчасову роботу. Далі працедавець чи представник відділу кадрів вказували на наявні недоліки у виконанні завдань і пропонували або іншу посаду в іншому відділі, або — звільнення. Волинські працівники часто виявляються юридично незахищеними в трудових відносинах.

    Серед маніпуляцій є строковий трудовий договір, який укладається  на  нетривалий термін. Після закінчення терміну  дії договору, роботодавець не матиме жодних обов’язків  у подальшому працевлаштуванні  працівника.

    Своєрідною хитрістю є пропозиція виконувати роботу одразу кількох спеціалістів тобто суміщати посади. Навіть за наявності в людини кількох вищих освіт так чинити ризиковано. У праці можуть знайти суттєві недоліки і заплатити  лише за щось одне. Тому  оптимальним є виконання однієї роботи в повному обсязі.

    Отож, волиняни, будьте уважними і в пошуку роботи, і в оформленні трудових відносин, консультуйтеся при потребі з юристами. Пам’ятайте, що працевлаштування та виплати заробітної плати мають бути обов’язково офіційними. Лише легальна робота  гарантує забезпечення конституційних прав всіх учасників волинського ринку праці.

Джерело інтернет видання "Волинь#infa"

 

 

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чого не вистачає для розвитку туристичного потенціалу громади?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь