A A A K K K
для людей із порушенням зору
Прилісненська ТГ
Волинська область, Камінь-Каширський район

Ой, на Івана, та й на Купала

Дата: 08.07.2019 12:46
Кількість переглядів: 1372

Ой, на Івана, та й на Купала

 

Ой, на Івана, та й на Купала
Там дівчинонька квіти збирала,
Квіти збирала, в пучечки клала,
Марену, деревце зелене, уквітчала.

 

Моя синьоока Волинь,  моє Полісся, ти зачаровуєш своєю красою кожного, хто хоч раз потрапив у твої обійми, хто пізнав твої незаймані куточки, хто ходив твоїми незвіданими стежками. Вчора я відкрила для себе ще один мальовничий куточок нашого краю – озеро Охнич. Чарівна природа  найбільшого у Маневицькому районі озера справді закохує. Та ще й тоді, коли знайомишся з ним у атмосфері загадковості та містичності…

Адже 7 липня 2019 року на березі озера Охнич, що біля села Замостя, відбулося святкове обрядове дійство «Ой, на Івана, ой, на Купала»

Фото без опису

З глибини віків прийшло до нас свято Купала – день літнього сонцестояння, свято тепла, цілющих трав, молодості та кохання. За язичницьким повір’ям, це – ніч шлюбу бога літнього сонця Купала з богинею води Мареною.

Ведучі Наталія Сахнік та Людмила Антончик розповіли про купальські обряди, а молодь відтворила їх.

Заздалегідь дівчатка назбирали пахучих трав та сплели віночки – символи щастя та одруження. Юнки вирізали гілку та прикрасили її стрічками – це Марена – Купальська наречена. Хлопці ж зробили нареченого Купайла із житніх колосків, вдягнули його у сорочку та капелюха.

Дівчата пускали вінки на воду, так вони гадали на свого судженого. Якщо вінок потоне, то заміж ще не вийде. А чий вінок найдалі запливе, та першою заміж піде.

Центром дійства був купальський вогонь. За традицією чотири чоловіки зі смолоскипами стали квадратом навколо хмизу та підпалили його, кожен зі своєї сторони. Коли багаття добре розгорілося, хлопці та дівчата водили навколо нього хороводи. За повір’ям купальський вогонь має чарівну силу, він очищує від зла, від поганої енергії. Тож молодь залюбки стрибала через вогнище.

Олександр Гуменюк організував ігри для дітей та молоді. Після цього Юлія Мисливець провела купальські ворожіння. Усі бажаючі мали змогу поворожити на свічках на майбутню долю. Дівчата дізнавалися, яким буде суджений, гадаючи на коренях рослин.

Свято супроводжувалось народними купальськими піснями. Надзвичайна Юлія Муковська виконала прекрасні пісні «Ой, на Івана віночок пускала» та «Ой, мамо». Талановита Іванна Мельник зарядила усіх присутніх енергетикою старовинної пісні «Ой, на Івана, ой, на Купала». Фольклорний колектив «Прилісненські молодички» представив музичні номери «Зелений сад» та «Коса вється до пояса» під музичним супроводом Сергія Ремінського. Авторська пісня Сергія Лопуховича «Замостянська наречена» була спеціально написана до цього свята. Вокальний гурт  «Зорепад» з піснею «Чиста вода» запросив усіх до обряду очищення водою. Хореографічний дитячий колектив «Джерельце» клубу-філії с.Городок представив танцювальну композицію «Купальські вінки». Художній керівник БК с.Прилісне Олександр Гуменюк виконав пісні «У нас сьогодні свято» і «Село моє». Він заспівав також усіма улюблену «Червону руту» та запросив найсміливіших пошукати цвіт папороті у купальську ніч.

Після феєричного дійства гостинні замощани частували відвідувачів смачною юшкою та козацьким кулішем. Завершенням свята стала дискотека.

Гості насолоджувались природою, гарною музикою та запальними танцями, ворожили, пускали вінки на воду, стрибали через вогонь, і найголовніше люди відпочивали і веселились на березі озера, відірвавшись від щоденної сільської роботи.

Дякуємо усім організаторам та учасникам свята за чудову підготовку! Особлива подяка завідувачу клубу-філії с.Замостя Володимиру Масюку та його дружині, директору БК с.Прилісне Наталії Сахнік та лісівникам Карасинського лісництва Маневицького ЛГ.

Надовго запам’ятається свято відвідувачам, адже вони змогли зазирнути в ті давні часи і відтворити картини тих прекрасних купальських обрядів і дійств. Як сказав гість свята Олександр Самчук: «Цей захід повинен перерости в масштабний щорічний фестиваль. З почином!».

Сподіваємось, так і буде!!!

Фотозвіт:

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чого не вистачає для розвитку туристичного потенціалу громади?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь