Волинським ОТГ допоможуть врегулювати земельні питання

Дата: 25.04.2019 10:01
Кількість переглядів: 649

На територій Забродівської, Прилісненської та Цуманської об’єднаних територіальних громад планують реалізувати субпроект земельних питань Німецько-Українського агрополітичного діалогу.

     Про це стало відомо під час робочої зустрічі директора департаменту агропромислового Фото без описурозвитку Юрія Горбенка із керівником субпроекту Крістофом Гільгеном. На зустрічі також були присутні голова Забродівської ОТГ Микола Калачук, голова Прилісненської ОТГ Ігор Терещенко, голова Цуманської ОТГ Анатолій Дорощук, в.о. начальника ГУ Держгеокадастру Тарас Кантор, директор Волинської філії ДУ «Інститут охорони ґрунтів України» Микола Зінчук, заступник начальника управління містобудування та архітектури Степан Біланта помічник народного депутат Констанкевич І.М. Орест Маховський, заступник директора департаменту АПР Юрій Юрченко.

     Субпроект на Волині планується втілювати, як продовження фахової інформаційної поїздки у Німеччину, що відбулася у грудні 2018 року.

     Крістоф Гільген повідомив, що уже отримано дозвіл від Федерального міністерства харчування та сільського господарства (BMEL) на подальші дії та підтримку проекту, який буде тривати три роки. Волинь вибрана як пілотний регіон.

     Німецько-Український агрополітичний діалог в Україні вже 10 років, працює у різних галузях. Зокрема, проект співпрацює із Мінагрополітики, службою Держгеокадастру та іншими відомствами в законодавчій сфері. Проект охоплює три основні напрямки: аграрна політика загалом, управління земельними ресурсами та лісівництво.

    Фото без опису Субпроект земельних питань, який планують втілювати на Волині, буде включати проведення та організацію семінарів, конференцій, навчань щодо земельних питань. На такі заходу будуть запрошені німецькі та українські експерти, з якими узгоджуватимуть подальшу діяльність. У рамках проекту, волинська делегація у складі голів ОТГ та представників аграрних відомств відвідає Німеччину. Метою такої поїздки є обмін досвідом у сфері землевпорядкування.

     Важливим компонентом субпроекту є охорона навколишнього середовища. На Волині багато торф’яників та болотистих поліських територій. У північній Німеччині переважають такі ж землі. Відтак, в рамках інформаційних поїздок волинську делегацію ознайомлять із досвідом використання малородючих ґрунтів.

     Субпроект також передбачає фінансування на наукові розробки та прозорість у володінні земельними ресурсами.

     Присутні голови громад розповіли про особливості своїх територій.

     Для Прилісненської ОТГ пріоритетною темою є освоєння торфовищ. Територія громади на 68% заліснена. На площі 1000 га вже видобули торф. Це були землі сільськогосподарського призначення, які тепер рекультивували. На сьогодні є підприємства, які хочуть орендувати дані землі.

     У Цуманській ОТГ також рекультивували значні площі після діяльності торфозаводу. В Фото без описугромаді постає проблемне питання щодо екології, оскільки дані ґрунти знаходяться на території національного парку «Цуманська пуща», який ще у стадії організації.

     Площа Забродівської ОТГ становить 33 тис га, з них майже 20 тис га – землі сільськогосподарського призначення, 12 тис га з яких становлять торф’яники. На території громади є три національні заказники, двоє із них – заболочені торф’яники. Згадані землі використовують для сільськогосподарського виробництва, зокрема для випасу худоби.

     Микола Зінчук інформував, що у 70-х роках минулого століття в області було осушено 400 га, завдяки меліоративним системам. На сьогодні меліоративні шляхи потребують відновлення. Подекуди цим займаються орендарі, які господарюють на осушених територіях.

     Також він розповів про діяльність Інституту та агрохімічний паспорт поля, який пропонують господарям області.

     Резюмуючи робочу зустріч, Юрій Горбенко відмітив, що важливою складовою втілення субпроекту буде інвентаризація земель та прозорий аналіз землекористування. Це необхідно зробити спільно із службою Держгеокадастру. Дане питання є важливим для усіх територій.

     За результатами робочої зустрічі домовлено 13-14 травня організувати круглий стіл де, за участі німецьких експертів, обговорять найбільш проблемні питання, в тому числі і екологічні.

     У червні цього року планується робоча поїздка до Німеччини з метою обміну досвідом.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чого не вистачає для розвитку туристичного потенціалу громади?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь