A A A K K K
для людей із порушенням зору
Прилісненська ТГ
Волинська область, Камінь-Каширський район

ПРИЛІСНЕНСЬКА ОТГ – ФЛАГМАН У РЕФОРМУВАННІ МЕДИЦИНИ НА ВОЛИНІ

Дата: 17.04.2019 23:16
Кількість переглядів: 2427

Волинські громади діляться одна з одною досвідом. У рамках проекту «ПУЛЬС», який Асоціація міст України реалізовує за підтримки USAID, Прилісненську сільську ОТГ відвідали посадовці Заборольської та Княгининівської сільських об’єднаних територіальних громад Луцького району, керівник та консультанти Волинського регіонального відділення Асоціації міст України. Модератором цільового навчально-консультативного візиту виступив Василь Гром, консультант з бюджетних питань АМУ, який працює на Волині в межах проекту «ПУЛЬС».

Фото без опису

Основною метою навчального візиту було вивчення досвіду, організації та переваг створення КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги Прилісненської сільської ради», переваг та ризиків набуття повної фінансової самостійності опорного закладу «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів с.Прилісне», особливостей функціонування в умовах повної фінансової самостійності,  як розпорядника бюджетних коштів, ЗДО (ясла-садок) «Колобок», перспектив реформування культосвітньої сфери Прилісненської сільської ради та досвіду діяльності Центру культури, мистецтва та спорту Княгининівської сільської ради, що є розпорядником коштів нижчого рівня, організації діяльності Центру надання адміністративних послуг.  

Із вітальним словом до учасників навчально-консультативного візиту звернулися Прилісненський сільський голова Ігор Терещенко та                  в.о. виконавчого директора Волинського РВ АМУ Мар'яна Конончук.

Під час зустрічі заступник Прилісненського сільського голови Олексій Гнатюк розповів про досягнення громади, реалізовані проекти та напрямки розвитку ОТГ. Значну увагу він приділив питанню розвитку соціально-гуманітарної сфери, роботі закладів освіти та культури, ознайомив із реалізованими планами щодо  роботи закладів охорони здоров’я в громаді.

Фото без опису

Гості із громад, що межують із Луцьком, відвідали КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги Прилісненської сільської ради», де їх зустрів в.о.головного лікаря Олексій Камінський із колегами. Він розповів про організацію та переваги створення в громаді первинної ланки медицини. Адже із грудня 2019 року  Прилісненська ОТГ «забрала» собі «первинку» і наразі це перша і поки єдина об’єднана громада на Волині, яка реформувала медицину так, як це передбачала децетралізаційна реформа.  

Як зауважив очільник Прилісненської ОТГ Ігор Терещенко,  громада має намір так розвинути в себе первинну ланку медицини, щоб за рівнем послуг, які тут надаватимуть,  бути не гіршими, ніж медицина в «районі». І в Прилісненській ОТГ добре розуміють,  що головний ресурс, який дозволить надавати в громаді якісні медичні послуги  – кваліфіковані лікарі-спеціалісти. Тому вже для них куплена одна квартира, а в планах - ще три. Цьогоріч прилісненські медики планують переїхати в нову амбулаторію, яку зараз активно будують, а в нинішньому приміщенні  «Центру первинної медико-санітарної допомоги» сільська рада планує відкрити інклюзивно-ресурсний центр.

Фото без опису

Ще раніше, у листопаді 2018 року, заклади освіти Прилісненської сільської ради стали фінансово самостійними. Тож досить цікавою та корисною стала інформація Валентини Буско, директора опорного закладу «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів с.Прилісне»,  про переваги та ризики набуття повної фінансової самостійності їхнього освітнього закладу, і Людмили Цьопух, директора закладу дошкільної освіти (ясла-садок) «Колобок», яка повідала про особливості функціонування закладу освіти в умовах повної фінансової самостійності, як розпорядників бюджетних коштів.

Олена Твердохліб, Княгининівський сільський голова, поділилась досвідом діяльності Центру культури, мистецтва та спорту Княгининівської сільської ради,  який є самостійним розпорядником коштів нижчого рівня, має власну бухгалтерію та навіть заробляє гроші.

Олексій Іванович Гнатюк розповів про організацію діяльності Центру надання адміністративних послуг Прилісненської сільської ради.

Фото без опису

Учасники зустрічі відвідали бюджетоутворююче державне підприємство «Волиньторф», де, за участю його директора Івана Киричика, ознайомилися з організацією виробництва торфобрикетів, соціально-побутовими умовами для працівників, а також виконанням фінансових зобов’язань перед місцевим бюджетом громади. Слід відзначити, що  підприємство вносить вагомий внесок до громадівської скарбниці.

Учасники цільового навчально-консультативного візиту, спілкуючись із  мешканцями ОТГ та її керівництвом, переконались, що багато зроблено у громаді, але ще більше планів на майбутнє. Тож із впевненістю можна сказати, що децентралізація у Прилісненській ОТГ себе виправдала.

ФОТОЗВІТ:



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чого не вистачає для розвитку туристичного потенціалу громади?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь