Прилісненська ТГ
Волинська область, Камінь-Каширський район

21 лютого весь світ відзначає Міжнародний день рідної мови.

Дата: 22.02.2019 08:54
Кількість переглядів: 1048

21 лютого весь світ відзначає Міжнародний день рідної мови. Для кожного з нас – це наша милозвучна українська мова. Скільки поетів присвячувало їй свої оди, скільки патріотів полягло за право спілкуватися рідною мовою, скільки ворогів намагалося її знищити. Та вона жива! Бо мова - то душа народу. Доки живе хоч один українець, доти й буде жити українська мова. Про мову потрібно дбати, як і про душу, зберігати  її чистоту та красу.

Фото без опису

З метою зацікавлення у вивченні української мови, популяризації красномовства, поглиблення знань та виховання любові до рідної мови у закладах освіти Прилісненської громади було проведено ряд заходів. Учні 1-3 класів ЗОШ І-ІІ ступенів села Карасин брали участь у конкурсах на кращий малюнок «Золоті скарбниці мови», «Цікава граматика» та конкурсах виразного читання української поезії «До мови серцем пригорнусь». Класоводом 4 класу цієї ж школи проведено тематичний урок «Як парость виноградної лози плекайте мову». У 5-9 класах вчителі української мови та літератури Ремінська Л. С., Касян Л. Д., Карпенко Т. В. провели брейн-ринг «Мова рідна, слово рідне», мовну вікторину «Подорож океаном рідної мови», інтелектуальну гру «Я знаю рідну мову». Міністерством інформації Карасинської школи випущено стінгазету «Мова – це життя духовного основа».

Класні керівники Ященко О.М. та Сидорук Т.К. організували пізнавальну екскурсія до музею Лесі Українки, що знаходиться у Східноєвропейському національному університеті. Учні 8 класів опорного закладу «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів  с.Прилісне» змогли більше дізнатися про відому українську поетесу. Виставка ілюстрацій до творів українських письменників, яку організувала вчитель української мови та літератури Веремчук Т.Г.,  сприяла зацікавленості учнів у читанні, змусила кожного учня відчути себе героєм книги. Цікавий флешмоб «Я розмовляю українською» провели класні керівники та учні опорного закладу. Вчитель української мови та літератури Титаренко Н.О. провела з учнями пізнавальний мовознавчий турнір «Без мови рідної, юначе, й народу нашого нема». Святом рідної мови «Моє багатство – рідна мова» завершився насичений тиждень української мови та літератури.

У ЗОШ І-ІІ ступенів с.Галузія організовано конкурс стінгазет до Дня рідної мови, де діти змагалися у креативності, у знаннях з української мови. Цікаве та веселе змагання між хлопцями та дівчатами «Хто зверху?» провела вчитель української мови та літератури Хвост О.В.

ЗОШ І-ІІ ступенів с.Лишнівка було проведено інтелектуальний конкурс «Мовознавчий калейдоскоп» та конкурс виразного читання української поезії «До мови серцем пригорнись».  Дуже пізнавальною і цікавою була мовознавча вікторина «Скарби рідної мови».

Не оминули Міжнародний День рідної мови й бібліотеки Прилісненської громади, у яких були організовані виставки літератури. З цієї нагоди у бібліотеці – філії с.Городок завідувачем Ларисою Горайчук на засіданні клубу за інтересами «Чомучки» проведено мовну вікторину «Чарівний світ української мови».

Тож нехай лунає з усіх куточків України співуча чиста українська мова!



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чого не вистачає для розвитку туристичного потенціалу громади?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь