Прилісненська ТГ
Волинська область, Камінь-Каширський район

ДП "Волиньторф" включили до списку, які не підлягають приватизації

Дата: 13.07.2018 14:12
Кількість переглядів: 1544

ДП "Волиньторф" включили до списку, які не підлягають приватизації!

 

               ДП ,,Волиньторф’’ - найпотужніше державне підприємство, яке здійснює видобуток торфу для потреб паливно-енергетичного комплексу, тут працюює 450 працівників. Головними споживачами місцевого палива є населення регіону, бюджетні установи та комунальні заклади Волинської та сусідніх областей. Торфобрикетом за невисокими цінами обігріваються школи, садочки, лікарні.
          З урахуванням 50% дефіциту площ  з видобутку торфу, завдяки сприятливим погоднім умовам, у 2017 році  державним підприємством  ,,Волиньторф’’ видобуто близько  240 тис. тон торфу фрезерного, виготовлено та реалізовано близько 140 тис. тон брикетів торфових, котельня  підприємства централізовано забезпечує Фото без описутеплоенергією населений пункт Прилісне  Маневицького району  та  заклади бюджетної і комунальної сфери, які знаходяться на його території. Середня заробітна плата працівників державного підприємства становить близько 10 тис. гривень.  Податків, зборів та цільових внесків до бюджетів всіх рівнів в 2017 році  сплачено майже 30 млн.грн.
      Слід зазначити, що майже в усіх закладах  бюджетної  сфери  Волинської області встановлено сучасні енергоощадні твердопаливні котли, що дало змогу відмовитися від споживання природного газу та суттєво зекономити кошти місцевих бюджетів.  З усієї виробленої продукції 60% реалізовано у Волинській області, 40% - споживачі з  20 інших  областей України .
          В разі приватизації  підприємства буде створено приватного монополіста,  адже іншої альтернативи опалення в області немає. Однозначно буде підвищена ціна на продукцію, адже  вартість одиниці теплоти згоряння брикетів торфових в п’ять разів дешевша від одиниці  теплоти одержаної від спалювання природного газу, це негативно відіб»ється на місцевих бюджетах. Держава втратить 75% дивідендів чистого прибутку , які сплачують державні підприємства згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 30.12.2016 № 1156 .
За останні 10 років  процес отримання ліцензій для видобування торфу, відведення земель під торфорозробки ускладнено до неможливого, ліквідована система технічного оновлення підприємств, що призвело до  дефіциту  земельних ділянок для видобутку торфу на  ДП «Волиньторф » у 2018 році  до 60%.
В умовах відсутності чіткої законодавчої бази  для  відведення земель під торфорозробки, приватний власник зіткнеться з тими ж проблемами що і державне підприємство і не зможе налагодити виробництво. Та щоб повернути витрачені кошти -  здасть обладнання на металобрухт. 450 людей залишиться без можливості заробітку, а населений пункт Прилісне – без опалення. В зв’язку з цим ми вважаємо, що питання приватизації необхідно відтермінувати до вирішення спрощення процедури відведення земель під торфорозробки шляхом прийняття проекту Закону України № 2793 від 07.05.2015 року про внесення змін до Земельного кодексу України (щодо приведення у відповідність із Кодексом України «Про надра»),  зареєстрованого у Верховній Раді України , який не вноситься у сесійний зал для голосування. З метою раціонального використання ресурсів торфу в Україні назріла необхідність перегляду статей 149,150,186,208 Земельного кодексу України щодо використання торфовищ.
             Тому звертаємось  до членів Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації не  розглядати питання приватизації ДП «Волиньторф» та ДП «Рівнеторф», і вимагаємо від депутатів Верховної Ради України негайного вирішення законодавчих проблем торфовидобувної галузі , що забезпечить стабільну роботу  розвиток торфодобувних підприємств, які виробляють альтернативний вид  палива .
Фото без описуФото без опису

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чого не вистачає для розвитку туристичного потенціалу громади?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь