На озері Тросне завершив роботу єпархіальний православний молодіжний фестиваль «Фавор»

Дата: 23.07.2018 09:19
Кількість переглядів: 1461

20 липня 2018 року на озері Тросне завершився VII православний молодіжний фестиваль «Фавор»: в останній день роботи священики розповіли молоді, чому вони є православними, та закликали міцно триматися святої Православної віри.

«Господа Бога святіть у серцях ваших, і завжди готовими будьте кожному, хто в вас запитає, дати відповідь про ваше уповання із лагідністю та благоговінням», – закликав вірних святий апостол Петро у своєму Першому Соборному Посланні. А у теперішній час, який є інформаційним, вміти захищати Православну віру, спілкуючись із представниками інших конфесій, стало особливо актуальним і потрібним.

В останній насичений день фестивалю «фаворівці» мали можливість прослухати своєрідний «майстер-клас» стосовно дискусій з представниками різноманітних сект, який провів спікер фестивалю священик Павло Чамахуд. До слова, отець Павло викладає у Волинській духовній семінарії предмет сектознавства, отже, його розповідь супроводжувалася цікавими та фаховими практичними порадами стосовно, того як слід спілкуватися із сектантами.

Він порадив молоді у таких випадках, по-перше, не боятися, а по-друге, вести богословську полеміку із любов’ю та лагідністю по відношенні до співрозмовника. А що найголовніше, слід самим цікавитися віровченням та історією нашої Святої Православної Церкви, читати та вивчати Священне Писання, знайомитися із літературою Святих Отців, що є корисним для душі і допоможе впевнено дати відповідь на закиди сектантів.  

Варто використовувати і сучасні можливості. До прикладу, скористатися ними для того, щоби дізнатися більше про Православ’я, є куди кориснішим, ніж просто «блукати Інтернетом» та спілкуватися у соцмережах.

А учасник фестивалю протоієрей Іоанн Піпаш торкнувся і доволі цікавої тему стосовно ідентифікаційних кодів та біометричних паспортів. «Позиція нашої Церкви щодо біометричних паспортів полягає у тому, щоби не засуджувати тих, хто їх бере та використовує, і не примушувати тих, хто не хоче цього робити», – повідомив отець Іоанн.

Він також наголосив, що у питаннях стосовно останніх часів, що передують Другому пришестю Христа-Спасителя, слід керуватися Священним Писанням та Переданням, тлумаченням книги Одкровення та відповідних місць в Посланнях апостольських, тобто вченням Православної Церкви загалом. «Отримання біометричного паспорта не означає, ні у якому разі, автоматичного зречення від Христа. Святий апостол Павло говорить, що ні смерть, ні життя, ні ангели, ні влади, ні теперішнє, ні майбутнє, ні сили, ні вишина, ні глибина, ані інше яке створіння не зможе відлучити нас від любові Божої, яка в Іісусі Христі, Господі нашому! А те начертання, про яке йдеться у книзі Одкровення, тобто «печать антихриста» (Одкр. 13: 16-18), буде свідомим зреченням від Христа», – зауважив батюшка.

Цього дня усі «фаворівці» із нетерпінням чекали вечора, адже цієї останньої нічної ватри мав відбутися конкурс «Містер і міс Фавор-2018». Претенденти мусили пройти низку конкурсних випробувань, в ході яких вони демонстрували журі зі священиків свої творчі здібності, таланти і кмітливість.

За результатами конкурсу виграли стали Іван Білінський із селища Колки Маневицького району та Христина Мельник із села Залісоче Ківерцівського району. 

А завершальна бесіда була присвячена питанню пошуку людиною істини та знайдення її у Христі та Його Святій Церкві. І хоча переважна більшість православних українців через Святе Таїнство Хрещення приєднана до Православної Церкви у віці немовляти своїми батьками, згодом підліток і тим більше доросла людина все одно постає перед вибором. І духовні наставники фестивалю, священики Волинської єпархії Української Православної Церкви, по черзі розповіли про те, що спонукає їх бути і лишатися православними християнами.

На початку спікер фестивалю протоієрей Михаїл Анісімов коротко підсумував те, що вже було обговорено. Наголосив він і на самому факті того, що Єдина Свята Соборна і Апостольська Православна Церква є тією Церквою, яка була 2 тисячі років тому заснована Господом нашим Іісусом Христом.

«Господь сказав: «Я є дорога, істина і життя», а засновану Ним Церкву апостол Павло назвав «Стовпом і утвердженням істини». Отож, я стою у цій істині, і закликаю вас усіх стояти у ній», – наголосив отець Михаїл. 

А протоієрей Олександр Білінський вказав на те, що ще однією ознакою істинності Православ’я є величезний сонм православних святих, які своїм життям і любов’ю свідчили про істину.

«Так, за нас колись зробили вибір батьки, але ми все одно маємо вибір, можемо думати і оцінювати. А для того, щоби обрати істину, утвердитися у ній, потрібно бути небайдужим. Господь все одно стукає у наші із вами серця. І нам треба досліджувати, просити у Бога мудрості, і Він дасть нам відповіді на усі наші запитання, у тому числі і на запитання стосовно того, який шлях є істинним. Цю істину я знайшов, і я щасливий тим, що я православний християнин», – сказав голова відділу у справах молоді Волинської єпархії ієромонах Ілля (Вишневський).

Не бути байдужими до справи спасіння своїх безсмертних душ і цікавитися світоглядними питаннями закликав присутніх і священик Павло Чамахуд. Він наголосив, що на цьому шляху можуть з’являтися сумніви, але із Божою поміччю та за умови наших власних зусиль ми можемо долати їх, утверджуючись у Православній вірі.

«Я сам народився і виріс на тій землі, де віруючі люди особливо дорожать Православ’ям, – на землі Закарпаття. Там 300 років панувала насильно нав’язана унія, але Господь послав нам такого святого подвижника, як преподобний Олексій Карпаторуський. Його апостольськими трудами Православ’я на Закарпатті відродилося, а в часи його життя до своєї споконвічної віри поверталися маси людей, бувало, що з однієї чаші він причащав до 3 тисяч людей під час Літургії. Тому бережімо нашу святу віру», – розповів учасник фестивалю клірик Свято-Покровського кафедрального храму Луцька протоієрей Іоанн Піпаш.  

А протоієрей Михаїл Анісімов зауважив, що, хоча він у Церкві був із дитинства, навіть змалечку прислуговував у храмі, питання вибору стояло і перед ним, але він, долаючи сумніви, йшов тою дорогою, яку вказувала Православна Церква. І не схибивши, батюшка, будучи священиком, допомагає тепер знайти істину й іншим людям.

Розповів він і про реальне чудо, яке трапилося в його житті, коли вони із братом потрапили у страшну аварію і були на мить від смерті. «Коли я був при свідомості, то я не переставав молитися. У мене була іконочка і я постійно молився. І зараз ми із братом живі і здорові», – розповів батюшка.

Свої думки висловлювали та ділилися власним досвідом духовного життя не лише священики.

«Мої батьки довго не могли мати дітей, здавалося, що ніщо не допоможе. Але моя мама ревно молилася, і одного разу у Свято-Успенській Почаївській Лаврі вона, молячись перед чудотворною Почаївською іконою Божої Матері, благала Матінку Божу про те, щоби Її молитвами і  заступництвом Бог послав їй із чоловіком – моїм татом – дитину. І результатом цієї молитви є те, що я зараз тут стою і спілкуюся із вами», – таку історію розповів 23-річний Віталій Радчук із села Затурці Локачинського району.

А в суботу, 21 липня, учасникам фестивалю довелося вже прощатися, адже вони поволі роз’їжджались по домах.  Фестиваль був завершений молитвою, духівник фестивалю протоієрей Михаїл Кулакевич відслужив подячний молебень та побажав, аби додому молоді люди поверталися духовно зміцнілими та ширили скрізь ту атмосферу добра, любові і духовної наснаги, яку вони отримали тут.

Ось так завершився цьогорічний православний молодіжний фестиваль «Фавор». Оскільки цього року повнота нашої Церкви і наша держава урочисто святкують 1030-ту річницю Хрещення Русі, темою фестивалю не випадково було обране питання «Чому Православ’я?». Що, своєю чергою, зробило «Фавор-2018» особливим. І враховуючи усе, що було тут сказано і почуто, те, що довелося побачити і пережити, можна сміливо сказати, що у цьому маленькому куточку волинського Полісся, на узбережжі озера Тросне, відбулося справжнє торжество Православ’я – торжество віри у душах і серцях саме молодих вірян, які є майбутнім нашої Церкви.      



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чого не вистачає для розвитку туристичного потенціалу громади?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь